Που σχεδιάζει να φτιάξει πυρηνικά εργοστάσια η Τουρκία.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο σεισμός στην Ιαπωνία και ο ο συναγερμός που έχει σημάνει στα πυρηνικά εργοστάσια έχει προκαλέσει σκπετικισμός στις οικολογικές οργανώσεις της Τουρκίας. Καθώς οι γείτονες μας έχουν προχωρήσει αρκετά στα σχέδια τους για την κατασκευή δυο πυρηνικών εργοστασίων. Το ένα στη Νότια Τουρκία στην περιοχή Άκκουγιου, και το άλλο στη Βόρεια Τουρκία στη Σινώπη.

Αυτό που δεν θέλει να δει η τουρκική κυβέρνηση είναι οτι η Τουρκία είναι μια έντονα σεισμογενής περιοχή και το 1999 είχε 17.000 νεκρούς απο τον σεισμό της Νικομήδειας. Οι συνέπειες και ενός πυρηνικού ατυχήματος φαίενται οτι δεν έχει βάλει ακόμα σε σκέψεις τους γείτονες μας.

Η Άγκυρα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Σινώπη. Η τεχνογνωσία των Ιαπώνων κια στην πυρηνική ενέργεια αλλά και στην αντισεισμική προστασία , είχε οδηγήσει στην απόφαση αυτή. Η διαρροή στα πυρηνικά εργσοτάσια της Ιαπωνίας δεν δείχνουν να επηρεάζουν τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Ταμέρ Γιλντίζ. που δηλώνει πως τα προβλήματα στην Ιαπωνία έχουν προκύψει στα εργστάσια πρώτης γενιάς, ενω η χώρα του συζητά για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου τρίτης γενιάς. » Σε τέτοια γεγονότα σίγουρα θα βγούν κάποια συμπεράσματα. Αλλά δεν έχει αλλάξει καμία απόφαση μας. Συνεχίζουμε να τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία.» δηλώνει ο Γιλντίζ.

Στόχος του Υπυργείου Ενέργειας της Τουρκίας είναι μέχρι το 2020 να λειτουργούν δυο εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που να παράγουν ηλεκτρικής ενέργεια 10.000 ΜW.

ΤΟ ΑΚΚΟΥΓΙΟΥ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Mε γοργούς ρυθμούς προχωρά το έργο κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή ΄Ακκουγιου της Τουρκίας. Το τουρκικό κοινοβούλιο σχεδόν άμεσα, ήδη έχει εγκρίνει το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συνεργασία με τη Ρωσία, για την κατασκευή και την λειτουργία του σταθμού.

Η συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού υπεγράφη στις 12 Μαϊου toy 2010 από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγοάν και τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η Ρωσική πλευρά που έχει την τεχνογνωσία , θα κατέχει τουλάχιστον το 51% του πυρηνικού σταθμού. Η συμφωνία προβλέπει πως η πρώτη φάση του έργου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός επτά ετών δηλαδή περίπου το 2018 και όλο το έργο θα παραδοθεί σε δέκα χρόνια εως το 2021. Τότε το πυρηνικό εργοστάσιο ΄Ακκουγιου, θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 4800 MW, σε τέσσερις αντιδρατήρες και θα καλύπτει τουλάχιστον το 7 % των ενεργειακών αναγκών της γειτονικής χώρας.

Η περιοχή Άκκουγιου βρίσκεται στην πόλη της Μερσίνας, στη Νότια Τουρκία, βόρεια της Κύπρου και πολλές οικολογικές οργανώσεις αντιδρούν στην κατασκευή του πυρηνικού αυτού σταθμού ,που θα είναι ο πρώτος στην Τουρκία. Οι γείτονες μας υποστηρίζουν οτι ο πυρηνικός αυτός σταθμός θα κατασκευαστεί έτσι ώστε να αντέχει σε σεισμούς μεγέθους 8 Ρίχτερ.

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στις ακτές του Ευξεινου Πόντου, σχεδιάζει να κατασκευάσει το δεύτερο εργοστάσιο της η Άγκυρα. Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που θα κατασκευαστεί στις ακτές της Σινώπης, σχεδιάζεται να είναι έτοιμο σε 96 μήνες απο την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης. Η τουρκική κυβέρνηση αρχικά είχε ξεκινήσει να διαπραγματεύεται με τη Νότια Κορέα. Μετά απο 4 μήνες οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Οι γείτονες μας στράφηκαν στους Ιάπωνες και μέχρι πριν απο λίγες εβδομάδες υπήρχαν οι πληοροφορίες που ανέφεραν πως και οι δυο πλευρές ήταν κοντά στην υπογραφή.
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Σινώπης θα αποτελείται απο 4 αντιδραστήρες, κάθε αντιδραστήρας θα παράγει 1400 ΜW και η συνολική δυναμικότητα του εργοστασίου θα φτάνει τα 5600 MW.
Πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη θέση επιλογής της θέσης του πυρηνικού εργοστασίου καθώς βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟ

Η Άγκυρα δείχνει της προθέσεις της πως θέλει να είναι ανεξάρτητη και στην πρώτη ύλη που θα χρειαστεί για τα εργοστάσια της και αυτή η ύλη είναι το ουράνιο. Το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις για την επανέναρξη έρευνας και εξόρυξης ουρανίου σε όλη την επικράτεια.
Η σχετικές έρευνες είχαν διακοπεί το 1990. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Ρώσους της Atomenegroporom , η Διεύθυνση Έρευνας Μεταλλευμάτων της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις εργασίες αυτές. Ήδη καλούνται τεχνοκράτες και επιστήμονες που έχουν βγει στη σύνταξη για να συνεχίσουν οι έρευνες από εκεί που έχουν σταματήσει. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Τουρκίας, υπάρχει απόθεμα ουρανίου που φτάνει περίπου στους 9 χιλιάδες τόνους.
Μόνο το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας ΄Ακουγιου, θα έχει ετήσιες ανάγκες 1000 τόνων ουρανίου. Αν σε αυτό προστεθούν και της Σινώπης τότε οι εξορύξεις της Τουρκία θα πρέπει να επιταχυνθούν.