«Προβοκάτσια οι έρευνες των Κυπρίων»,λέει ο Μπαγίς

Αν γύρω από την Κύπρο υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, βρίσκεται εκεί για χιλιάδες χρόνια ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και αρχιδιαπραγματευτής με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, διερωτώμενος γιατί τόση βιασύνη από την στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ καθόρισε μια ημερομηνία για επίλυση του Κυπριακού μέχρι τέλους του έτους.



Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Μπαγίς σχολίαζε δηλώσεις του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πράγα που απευθυνόταν στον ίδιο, ότι η Τουρκία απειλεί τους Ελληνοκύπριους στο θέμα του φυσικού αερίου. «Μήπως θα εξαφανιστεί το αέριο; Αν βρίσκεται εκεί για χιλιάδες χρόνια, θα συνεχίσει να υπάρχει. Κατά την γνώμη μου, οι έρευνες αποτελούν μια προβοκάτσια στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την λύση», ισχυρίστηκε.



Αναφερόμενος στη δήλωση του Κύπριου πρέσβη ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό στην Κύπρο, ο κ. Μπαγίς είπε ότι την αποχώρηση του στρατού παρεμπόδισε η ελληνοκυπριακή πλευρά με το να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

Σχολιάζοντας δε αναφορά του πρέσβη ότι η Τουρκία φέρνει έποικους από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι και οι Ελληνοκύπριοι κατέφυγαν στο νησί από την Ελλάδα και αυτό συνεχίστηκε για πολλές γενιές.

Ο διάλογος με τον Κύπριο Πρέσβη αναφέρεται στα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, έγινε στο πλαίσιο ομιλίας του κ. Μπαγίς σε διάσκεψη στην Πράγα στο Σπίτι της Ευρώπης για τα ευρω-τουρκικά. Σημειώνεται δε ότι μετά το τέλος της συζήτησης ο Κύπριος πρέσβης, κ. Αναστασίου προσέγγισε τον Τούρκο αξιωματούχο και συνέχισαν τη συζήτηση και τον Εγκεμέν Μπαγίς να του λέει ότι «τα επιχειρήματά μου είναι δυνατά, δεν μπορείς να με πείσεις. Φοβάμαι ότι εγώ σε πείθω εσένα, αλλά μετά θα σε κόψουν από τη δουλειά».

Πηγή: ΚΥΠΕ