Προειδοποίηση Ισραήλ σε Άγκυρα:»μην στείλετε άλλο πλοίο στη Γάζα».

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει την Τουρκία να μην επιτρέψει σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτωναπό την αποστολή ενός ακόμη πλοίου βοήθειας στη Γάζα.

«Έχουμε εξηγήσει τις απόψεις μας προς την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία Γκάμπι Λέβι στην Hürriyet Daily News & Economic Review.

Ο Πρέσβης τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα πρόβλημα με την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με νόμιμα μέσα, εξαίροντας το έργο που η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, κάνει εκεί.

«Οι δίοδοι προς τη Γάζα είναι ανοιχτές. Υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην ισραηλινή πλευρά. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια τέτοια εκστρατεία θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνο ως πρόκληση », δήλωσε ο Levy.

Οι ακτιβιστές σχεδιάζουν να στείλουν ένα στολίσκο για να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μέχρι τα μέσα Ιουνίου και να τιμήσουν μ΄ αυτό το τρόπο τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην αποστολή του Mavi Marmara .

Οκτώ Τούρκοι και ένας Αμερικανός τουρκικής καταγωγής έχασαν τη ζωή τους στις 31 του Μαΐου 2010, σε μια ισραηλινή επιδρομή κομάντο στο πλοίο Mavi Μαρμαρά, που ήταν μέρος ενός στολίσκου που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η νέα αποστολή πρόκειται να αναχωρήσει στα μέσα Ιουνίου, μια-δυο εβδομάδες μετά την επέτειο της επιδρομής.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρέσβη, το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ότι «το διεθνές δίκαιο επιτρέπει στα κράτη να παρέμβουν εναντίον πλοίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική τους ασφάλεια».