Πρωτοβουλία Ερντογάν για τη Συρία.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Πρωτοβουλία για την επίλυση των γεγονότων στη Συρία αναλαμβάνει η Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε οτι την Πέμπτη θα στείλει ειδικό απεσταλμένο του στη Δαμασκό για να συναντηθεί με τον Μπασάρ Άσαντ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσ στους τούρκους δημοσιογράφους πως μίλησε τηλεφωνικά με τον Άσαντ και πως του δήλωσε τους φόβους και την αγωνία της Άγκυρας για τις εξελίξεις στη χώρα. » Είναι καλή η πρβωτοβουλία της άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αλλά δεν είναι αρκετή. Στη Συρία πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Τα είχαμε συζητήσει μαζί τους. Τους είχα στείλει απεσταλμένους. Και θα ξαναστείλω τώρα . Πιθανότατα την Πέμπτη θα είναι εκεί. Και θα συναντηθεί με τον Άσαντ» δήώσε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε ακόμη πιο πέρα και έδειξε πως η Άγκυρα θέλει να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Ο Ερντογάν δήλωσε » εμείς δεν θέλουμε καμία αντιδημοκρατική , πιεστική, απολυταρχική συμπεριφορά. Η ευχή μας είναι να μην υπάρχει η ευκαιρία για να συμβεί κάτι τέτοιο και ο εκδημοκρατιμσός της χώρας να συνεχιστεί. Οι αξιωματούχοι μας θα κάνουν τις συναντήσεις μαζί τους. Και θα τους παρουσιάσουν τις ετοιμασίες μας». Μια δήλωση που δείχνει πως η Τουρκία ετοιμάζεται να αναμειχθεί στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας.