«Πυρηνοκίνητος» Ερντογάν στη Μόσχα.

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να συζητηθούν αναλυτικά οι διμερείς σχέσεις και κυρίως η ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας -Τουρκίας. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στην ενενηκοστή επέτειο της «συμφωνίας φιλίας» που υπεγράφη το 1921, όπου η Μόσχα είχε αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Άγκυρας και είχε αρχίσει απο τότε να δίνει μεγάλη βοήθεια στο καθεστώς του Κεμάλ.

Οι δυο χώρες συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια και η Άγκυρα είναι απο τους βασικούς αγοραστές του ρωσικού αερίου. Ο τούρκος πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και ήδη έχουν υπογραφεί τα πρωτόκολλα αδειοδότησης.

Επίσης στην ατζέντα υπάρχει και ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντα- Τζέϊχαν, που θα μεταφέρει πετρέλαιο απο τις ακτές τις Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο. Η διαδικασία κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού αναμένεται να επιταχυνθεί λόγω της στασιμότητας στον εναλλακτικό αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται η Ρωσία απαιτεί να έχει το πλειοψηφικό πακέτο στον πετρελαιαγωγό.

Άλλό ένα σημαντικό βήμα στη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι ότι θα υπογραφεί συμφωνία, με την οποία θα καταργείται επισήμως η βίζα για τους πολίτες των δύο χωρών.

Μεντβέντεφ και Ερντογάν θα προεδρεύσουν στο Συμβούλιο Στρατηγικής συνεργασίας όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Στη συνέντευξη του στο Πρακτορείο Ιτάρ-Τας ο Ερντογάν δήλωσε οτι η Τουρκία θα συζητήσει και την συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, που δείχνει να επιμένει στη χρήση αυτής της ενέργειας παρα τα όσα διαδραματίοζνται στην Ιαπωνία.
«Η συνεργασία στον τομέα της ατομικής ενέργειας θα είναι μια βασική παράμετρος των συνομιλιών, επίσης θα συζητήσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι θα θιγούν φυσικά και ζητήματα αμυντικής συνεργασίας και θα συζητηθούν «εν δυνάμει σχέδια και κοινά βήματα» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ρωσία έχει αναλάβει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Νότια Τουρκία στην περιοχή Άκουγιου με δυνατότητα παραγωγής 4800 MW.

Τον Ερντογάν τον στο ταξίδι του, τον συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Νιχάτ Εργκιούν.


 


Ο Ερντογάν θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη 17 του μηνός και εν συνεχεία η πολυμελής τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην πρωτεύουσα του μουσουλμανικού Ταταρστάν Καζάν, όπου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρος της αυτόνομης ρωσικής Δημοκρατίας Ρουστάμ Μινιχάνοφ