Στην Αν.Τουρκία η αντιπυραυλική ασπίδα. Οι ΗΠΑ δεν τοποθετούν το σύστημα στη δυτική Τουρκία.

  

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

  

 

 Αρχίζουν να αποκαλύπτονται τα σημεία, στα οποία θα τοποθετηθούν τα ραντάρ και οι πύραυλοι, της αντιπυραυλικής ασπίδας που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία.

 

   Σύμφωνα με την Hürriyet μετά από συνεννοήσεις πολλών μηνών καθορίστηκαν 4 σημεία όπου μπορούν να τοποθετηθούν τα συστήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

   Το πρώτος σημείο είναι η βάση Ιντζίρλικ στα Άδανα. Το δεύτερο σημείο είναι στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας, το τρίτο σημείο είναι η Μαλάτια στην Ανατολική Τουρκία και το τέταρτο σημείο στο Ντιγιαρμπακίρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

   Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα οι Αμερικανοί ζήτησαν το σύστημα να βρίσκεται κοντά στο Ιράν, η Τουρκία ζήτησε να καλύπτει και την Ανατολική Μεσόγειο γι’αυτό φαίνεται ως πιθανή θέση εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας προκρίνεται η περιοχή της Μαλάτιας στην Ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τούρκου αξιωματούχους τα ραντάρ θα τοποθετηθούν κοντά στην αεροπορική βάση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

   Αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού τονίζουν ότι στην πρώτη φάση δεν θα τοποθετηθούν συστήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας, στις δυτικές και βόρειες περιοχές της Τουρκίας, γεγονός που θα επιθυμούσε η Τουρκία, όμως η Ουάσιγκτον δεν ικανοποιεί αυτό το αίτημα.