Στην Ευρωβουλή οι προκλήσεις Ερντογάν.

O Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κος Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε  ερώτηση προτεραιότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις γνωστές χθεσινές και σημερινές απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις  που έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο παράνομα κατεχόμενο από τον τούρκικο στρατό τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις Ερντογάν, πέραν όλων των άλλων, αποτελούν ευθεία προσβολή προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τους κανόνες λειτουργίας και τις ευρωπαϊκές αρχές.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Να καταδικάσει ρητά τις δηλώσεις αυτές του κυρίου Ερντογάν
2. Να προβεί στα απαραίτητα έντονα διαβήματα προς την τουρκική Κυβέρνηση
3. Να καταγράψει με την αναγκαία αυστηρότητα το γεγονός αυτό στην ετήσια έκθεση προόδου που συντάσσει την περίοδο αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για  την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας
 
Σχετικά ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:
«Οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του κ. Ερντογάν έρχονται σαν κακόηχο σήμα αφύπνισης για όσους στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και την Λευκωσία έχουν αφελώς επενδύσει στη δήθεν καλή και εποικοδομητική διάθεση της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, επισκεπτόμενος το παράνομα κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μάλιστα στην 37η επέτειο της παράνομης στρατιωτικής εισβολής σε αυτό το κράτος-μέλος, έκανε θρασύτατες, απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και έναντι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές μεταξύ άλλων, ανέφερε πρώτον, ότι στο Κυπριακό η Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση ούτε πρόκειται να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα. Και δεύτερον ότι η Τουρκία θα παγώσει μονομερώς τις σχέσεις της με την Ε.Ε. για όσο διάστημα θα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η Επιτροπή: α)Εάν καταδικάζει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις; β) Εάν θα προβεί στα δέοντα έντονα και αυστηρά διαβήματα προς την τουρκική Κυβέρνηση; και γ)Εάν το γεγονός αυτό θα καταγραφεί με την απαραίτητη σαφήνεια, σοβαρότητα και ένταση στην υπό διαμόρφωση το διάστημα αυτό, έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας;»