Στο Ισραήλ ο αμερικανός ΥΕΘΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα φθάνει σήμερα στο Ισραήλ, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα αφότου ανέλαβε το αξίωμα, για να επαναβεβαιώσει την δέσμευση της χώρας του στην ισραηλινή ασφάλειά και να προσπαθήσει να βελτιώσει τις επιδεινούμενες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και την Αίγυπτο.

   

Ο Πανέτα προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ καθίσταται όλο και πιο απομονωμένο στην Μέση Ανατολή, εκτιμώντας πάντως ότι η στήριξη των ΗΠΑ του επιτρέπει να πάρει «ρίσκα για την ειρήνη».

   

«Είναι σαφές ότι σε αυτή την δραματική εποχή στην Μέση Ανατολή, όπου υπήρξαν τόσες αλλαγές, δεν θα ήταν καλό για το Ισραήλ να απομονωθεί. Αλλά αυτό συνέβη», είπε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του.

   

Ο Πανέτα θα συναντηθεί επίσης στην διάρκεια του ταξιδιού του στην περιοχή με Παλαιστίνιους και Αιγυπτίους αξιωματούχους.

   

Σήμερα αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς αμυντικές σχέσεις και ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, περιλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν, της κατάστασης στη Συρία κ.ά.

   

Ο Πανέτα είπε πως είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ διατηρεί τη στρατιωτική του υπεροχή–αυτό που αποκάλεσε «στρατιωτικό ποιοτικό πλεονέκτημα»–στην περιφέρεια, αλλά πρόσθεσε πως «το ερώτημα που πρέπει να θέσει κανείς είναι: αρκεί το να διατηρείς στρατιωτικό πλεονέκτημα εάν απομονώνεσαι διπλωματικά;».

  

  «Η πραγματική ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ισχυρή διπλωματική προσπάθεια καθώς και με μια ισχυρή προσπάθεια να προβάλεις τη στρατιωτική σου ισχύ», συνέχισε.

   

Ο Πανέτα θα συναντηθεί επίσης–κάτι που αποφασίστηκε «σχετικά πρόσφατα», σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους–με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης μετά την αμερικανική απόρριψη της προσπάθειας αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

   

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε. «Δεν μπορείς να επιτύχεις ειρήνη στην Μέση Ανατολή προσπαθώντας να ‘καρφώσεις’ στον ΟΗΕ. Ο μόνος τρόπος (να επιτευχθεί) είναι μέσω διαπραγματεύσεων».