Σύγκρουση για τη μαντίλα στην Άγκυρα

Μεγάλη σύγκρουση για την μαντίλα έχει ξεσπάσει στην Τουρκία με αφορμή τη δήλωση του προέδρου την Συμβουλίου Ανώτατης εκπαίδευσης Γιουσούφ Ζιγια Οζτζάν , που ανακοίνωσε ότι από δω και πέρα οι μαντιλοφορούσες φοιτήτριες θα μπορούν να μπαίνουν στις εξετάσεις, χωρίς να είναι υποχρεωμένες να βγάλουν τη μαντίλα τους.
Μια δήλωση που ουσιαστικά ανοίγει την «κερκόπορτα» για τα τουρκικά πανεπιστήμια, που απαγορεύεται κάθε είδους θρησκευτική ενδυμασία, η θρησκευτικό σύμβολο.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή , το Ανώτατο Δικαστήριο με γραπτή ανακοίνωση αντέδρασε έντονα. « Η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια είναι ενάντια στις αρχές του «λαϊκού» κράτους», υπενθυμίζει χαρακτηριστικά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στην ίδια ανακοίνωση το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρινίζει πως οποιουδήποτε φόρμουλα η λύση που θα δοθεί για την άρση της απαγόρευσης οπουδήποτε θρησκευτικού συμβόλου θα παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας. «Όταν φροντίζουν κάποιοι την ενδυμασία των φοιτητών λόγω της πίστης τους, παραβιάζουν τους κανόνες του «λαϊκού» κράτους που ρυθμίζει τους νόμους του δημοσίου».
Ουσιαστικά το Ανώτατο Δικαστήριο προσπαθεί να βάλει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης που προσπαθεί μέσω διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης , να άρει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια. Όμως οι κανόνες του «Κεμαλικού» κράτους, απαγορεύουν κάθε θρησκευτική ενδυμασία στις δημόσιες υπηρεσίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η απάντηση από το κυβερνών κόμμα δεν άργησε να έρθει. Ο αντιπρόεδρος του AKP και στενός συνεργάτης του Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά, « ένας εισαγγελέας δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του, τι είναι το σωστό και τι είναι το λάθος. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την βούληση του Κοινοβουλίου».