«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες»,είπε ο Χριστόφιας στον γγ του ΟΗΕ.

Το θέμα των τουρκικών απειλών, σε σχέση με την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις έρευνες, που είναι κυριαρχικό της δικαίωμα. Αν βρεθούν υδρογονάνθρακες, είπε, θα κερδίσουν και οι Τουρκοκύπριοι και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία και από τον Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι μετέφερε στον  Μπαν Κι Μουν την εκτίμηση του όσον αφορά την πορεία των εντατικών συνομιλιών, ότι δεν είναι και η πιο ευχάριστη  διότι όπως τόνισε έχουμε στοιχεία οπισθοδρόμησης, κάτι που όπως είπε, θα υπογραμμίσει και κατά την ομιλία του την Πέμπτη στην γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΓΓ φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα όσα προέκυψαν και υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέροντας του την θέση που τα Ηνωμένα Εθνη πήραν μέσα από την συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της τελευταίας έκθεσης με τον κ.  Downer. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση του  Γενικός Γραμματέας θα ακολουθήσει αυτή τη θέση στις συναντήσεις του με την Τουρκική  ηγεσία.

Στο ερώτημα που πολλοί δημοσιογράφοι εγείρουν το εσχάτως για το εάν και κατά πόσον τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν να διακόψει ή να αναβάλει η Κυπριακή πλευρά τις έρευνες, ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν κατηγορηματικός ότι τέτοια αναφορά δεν έγινε από  τον Γενικό Γραμματέα ούτε πιστεύει ότι θα γίνει καθώς όπως εμφαντικά υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος,  «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, και γι αυτό θα συνεχίσουμε, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας  να εξερευνήσει και σίγουρα μακάρι να βρεθούν υδρογονάνθρακες, δεν έχουν να χάσουν  οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σίγουρα έχουν να κερδίσουν. Και αυτό  πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία και από τον κ. Έρογλου».