Θέλουν τη Σμύρνη ενεργή οι Τούρκοι

Η τουρκική εφημερίδα Zaman σε άρθρο υπό τον τίτλο « ΗΠΑ: Να παραμείνει η Βάση του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη» αναφέρει ότι οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας και εξοικονόμησης πόρων προσβλέπουν σε μια μείωση των νατοϊκών Βάσεων στην Ευρώπη από 12 σε 8 ή 9 και σε μείωση του προσωπικού από 13 σε 9 χιλιάδες και ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΘΑ Γκέιτς ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να παραμείνει η βάση του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη.
Άλλη τουρκική εφημερίδα η Taraf; με τον τίτλο «Σύνοδος Κορυφής για να πείσουν την Άγκυρα» αναφέρει ότι οι ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ το οποίο θα τεθεί προς επικύρωση από τη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, κατά τη Συνάντηση Κορυφής στην Λισαβόνα στις 19-20 Νοεμβρίου.
Στην ημερήσια διάταξη των χθεσινών συνομιλιών ήταν επίσης το θέμα της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας& για την αντιμετώπιση δυνητικής απειλής από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Κατά την άποψη του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Γκέιτς η καταλληλότερη χώρα για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι η Τουρκία.
Επίσης αναφέρει ότι η Άγκυρα διατύπωσε τις επιφυλάξεις της στην πρόταση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφός της και ότι η χθεσινή τετραμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ Γκέιτς και Κλίντον με τους Τούρκους ομολόγους τους Γκιονούλ και Νταβούτογλου πραγματοποιήθηκε για να πειστεί η Άγκυρα να αποδεχθεί την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της.
Τέλος επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται για την στάση των Ευρωπαίων συμμάχων να μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες τους.