Ταξίδι-αποστολή Νταβούτογλου στο Βόρειο Ιράκ

Διπλωματία με απειλές , ταξίματα, κόλπα, μυστικές δράσεις, στρατιωτικές κινήσεις, αγορές πετρελαίου και τρικλοποδιές εφαρμόζει η Άγκυρα για να πάρει πλήρως με το μέρος της την ηγεσία των Κούρδων του  βόρειου Ιράκ και να την χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να μπλοκάρουν τους Κούρδους της βόρειας Συρίας και να τους βάλει όλους στο παιγνίδι της κατά του ΡΚΚ και κατά  μιας νέας αυτόνομης οντότητας των Κούρδων. Αυτή είναι η αποστολή της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο  Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ Νταβούτογλου στο βόρειο Ιρακ όπου θα έχει συναντήσεις με  τον ηγέτη της περιφερειακής αυτόνομης διοίκησης  των Κούρδων εκεί κ. Μασούντ Μπαρζανί.
 Τα συμπεράσματα για το παιγνίδι »παγίδευσης»των Κούρδων της Συρίας από τον Νταβούτογλου προκύπτουν ευθέως και αβίαστα από σειρά δημοσιευμάτων του τουρκικού τύπου αλλά και το παρασκήνιο των διπλωματικών ενεργειών αλλά και υπόγειες στρατιωτικέες κινήσει και δράσεις μυστικών υπηρεσιών και κυρίως της ΜΙΤ. 

 Προσέξτε:Η Hurriyet αναφέρει ότι η απόφαση μετάβασης του κ.Νταβούτογλου στο Ερμπιλ του βορείου Ιράκ, ελήφθη κατά την σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα όπου συζητήθηκετ ο θέμα των εξελίξεων στα σύνορα Τουρκίας Συρίας . Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο κ. Νταβούτογλου θα προειδοποιήσει τον Μπαρζανί να μην παράσχει υποστήριξη στο PYD που είναι η πτέρυγα του ΡΚΚ στην Συρία. Ο Τούρκος Υπεξ, λέει,  θα καταστήσει σαφές στον κ. Μπαρζανί ότι η Τουρκία δεν έχει μεν κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους, ωστόσο το ΡΚΚ συνιστά κοινή απειλή και ότι η Τουρκία θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο αν το ΡΚΚ αποπειραθεί να δημιουργήσει κουρδική οντότητα στην περιοχή.

 Η αγορά πετρελαίου

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο κ. Νταβούτογλου θα προτείνει στον κ. Μπαρζανί συνεργασία για την αντιμετώπιση των »τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» του ΡΚΚ τόσο στην ΝΑ Τουρκία όσο και στην Συρία, προειδοποιώντας τον παράλληλα – σημειώστε- να μην αποτολμήσει να υποστηρίξει το ΡΚΚ. Επίσης ο κ. Νταβούτογλου θέτοντας το θέμα των εντάσεων μεταξύ περιφερειακής διοίκησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ και κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης θα προβάλλει, λέει,  την αξία και την ανάγκη της τουρκικής …φιλίας για τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, ενώ θα συζητήσει και θέματα τουρκικών …επενδύσεων στην περιοχή και για την συμφωνία πετρελαίου  που υπέγραψε η Τουρκία με τους Κούρδους του βορείου Ιράκ – δηλαδή να χρυσώσει , κυριολεκτικά,το χάπι…..

Η τετραπλή παγίδα 

Η Sabah συνοψίζει στις παρακάτω  4 ενότητες τα μηνύματα του κ,.  Νταβούτογλου πρός τον κ. Μπαρζανί.Προσέξτε καλά  και ποιά είναι τα σημεία που θα προσπαθήσει να περάσει στον κ. Μπαρτζανί αλλά και η πλήρης προώθηση των τουρκικών θέσεων που  κρύβεται πίσω τους :
 -          Η Τουρκία δεν …αντιτίθεται στην αυτοδιάθεση των Κούρδων στην Συρία  , όμως αντιτίθεται στο PYD, θα πεί. Η Τουρκία θα σεβαστεί την όποια απόφαση του λαού της Συρίας για την τύχη των Κούρδων της Συρίας, αλλά το PYD που δεν είναι αποδεκτό από τον λαό της Συρίας, εκμεταλλεύεται το αδύναμο καθεστώς Ασσαντ. Η συνεργασία με τους κούρδους του βορείου Ιράκ θα διακοπεί αν υπάρξει υποστήριξή τους προς το PYD.
-          H συνεργασία Τουρκίας και Κούρδων βορείου Ιράκ κατά του ΡΚΚ θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί το «όρος Καντίλ» ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπου μέλη του ΡΚΚ προερχόμενα από το Καντίλ διακοσμούν πόλεις της Συρίας με αφίσες του Οτζαλάν.  
-          Δεν μπορεί, θα υποστηρίξει τέλος ο κ.Νταβούτογλου, κανείς να εμπιστευτεί το PYD. Πρώτα συνεργάστηκε,θα πεί υπονομευτικά,  με το καθεστώς Ασσαντ και  έπειτα άλλαξε στρατόπεδο. Η στάση του PYD ήταν τελείως διαφορετική στο κουρδικό συνέδριου του Ερμπίλ την 12η Ιουλίου. Το Εθνικό Συμβούλιο Συρίας έχει επίσης ενοχληθεί από την στάση του PYD, θα αναφέρει.
-          Ο κατακερματισμός των δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι προς όφελος του καθεστώτος Ασσαντ. Οι κουρδικές ομάδες πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να ενταχθούν στην δομή του Εθνικού Συμβουλίου Συρίας αντί να επιζητούν ένταξη σε άλλες δομές.
Το τελευταίο σημείο είναι που περνάει εντελώς  απροκάλυπτα την τουρκική γραμμή: Εντάξτε, λέει στους Κολύρδους , τους »κακούς» του ΡΥD στην ελεγχόμενη και γεμάτη »δυτικούς» πράκτορες  συριακή ανταρτική αντιπολίτευση για να πολεμήσουν …καλύτερα τον Άσαντ.Ωστόσο το ζητούμενο για τους Τούρκους  είναι να βρίσκονται οι Κουρδοι της Συρίας εντός των »ελεγχόμενων δομών» και να μην προχωρήσουν ποτέ σε αυτονόμηση και δημιουργήσουν ένα νέο Κουρδιστάν στο κάτω μέρος της Τουρκίας.

Τι έγινε στη συνάντηση

Όλα αυτά ήταν στο σχεδιασμό και τις προθέσεις.Το θέμα έχει συνέχεια : Όπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της Δ.ιεύθυνσης Πληροφοριών του Τουρκικού ΥΠΕΞ, ο επισκεπτόμενος το βόρειο Ιράκ κ.Νταβούτογλου συναντήθηκε   στην πόλη Ερμπίλ με τον ηγέτη της περιφερειακής διοίκησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ κ. Μασσουντ Μπαρζανί .
 
Οι δύο άνδρες, αναφέρει,  υπογράμμισαν ότι οι κατάσταση στην Συρία είναι σοβαρή, ότι οι πολιτικές του καθεστώτος Ασσαντ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και ότι οι από κάθε άποψη απαράδεκτες εξελίξεις στην Συρία συνιστούν απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
 
Υπογράμμισαν επίσης την δέσμευσή τους να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για  μια γρήγορη, ειρηνική, πολιτική μετάβαση στην Συρία, το μέλλον της οποίας πρέπει να καθορίσει ο λαός της Συρίας και μόνο, ενώ τόνισαν ότι στην νέα Συρία όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες πρέπει να τύχουν σεβασμού και να υπάρχουν εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων  τους.
 
Υπογράμμισαν επίσης- υπογραμμίζεται –  ότι όποια προσπάθεια εκμετάλλευσης του κενού εξουσίας στην Συρία από οποιαδήποτε βίαιη ομάδα ή οργάνωση, θα εκληφθεί ως κοινή απειλή που  θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού και ότι η νέα Συρία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε τρομοκρατική ή εξτρεμιστική ομάδα και οργάνωση.
 
Αυτό το τελευταίο, αν η τουρκική ανακοίνωση απηχεί την πραγματική εικόνα των συζητήσεων, φωτογραφίζει τους Κουρδους αντάρτες…
 

Σε επιφυλακή η 2η Στρατιά.
Στο μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκεται η 2η Στρατιά της Τουρκίας στα σύνορα με την Συρία.Η Hurriyet αναφέρει ότι έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στο Χαλέπι, του ελέγχου των συνοριακών πόλεων της Συρίας από το PYD και τις προειδοποιήσεις του Ιράν κατά μιας τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία η 2η Στρατιά της Τουρκίας που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, έχει τεθεί σε επιφυλακή,ενώ ενισχύεται με νέες μεταφορές στρατιωτικών και τεθωρακισμένων. 
Είναι και αυτή μια πίεση…