Τι είπε ο διευθυντής της Noble Energy στη Κύπρο για το φυσικό αέριο

Ο διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο, σε ομιλία του τόνισε ότι “ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο». 

Ο John Z. Tomich αναφέρθηκε αναλυτικά στα ισραηλινά οικόπεδα Μαρί Β, Ταμάρ και Λεβιάθαν. Το πρώτο στο οποίο ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών, ήταν το οικόπεδο Μασρί Β, ενώ το Ταμάρ περιέχει την οκταπλάσια ποσότητα. Στο Ταμάρ διεξάγονται γεωτρήσεις σε πέντε σημεία, όπου το βάθος του νερού είναι το ίδιο με το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή 1700 μέτρα.
Το τρίτο ισραηλινό οικόπεδο, το Λεβιάθαν, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Ταμάρ, δηλαδή έχει 16 και πλέον τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο 12, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κάτι σημαντικό θα βρούμε και στην Κύπρο» ήταν η αναφορά του Διευθυντή της Noble Energy.

Ο John Z. Tomich εξήγησε ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή, είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης. «Ένας τέτοιος αγωγός δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός. Ωστόσο είναι εφικτή η κατασκευή του» είπε.
Κατά τον Διευθυντή της Noble Energy, το πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο μέσο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι η κατασκευή μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι ακριβή η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και χρονοβόρα, αλλά επιτρέπει τη μεταφορά και πώληση του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και στην πιο συμφέρουσα τιμή» εξήγησε. Και συνέχισε ότι «η περιοχή στο Βασιλικό είναι ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο».
Η Noble Energy υπολογίζει ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα παράγει πέντε εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο, θα κοστίσει γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, και θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί. Ο Διευθυντής της εταιρείας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που θα βάλουν την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν πολλαπλές θέσεις εργασίας.