Τι «κολλάει» στις αδειοδοτήσεις των υπολοίπων «οικοπέδων» στη Κύπρο

Δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει το σκηνικό του β’ γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου να δηλώνει ότι «δεν είναι απλό να προχωρήσουμε». Η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου είπε ότι κακώς η κυβέρνηση δέχεται κριτικές ως προς τον χειρισμό του θέματος των προσφορών εταιρειών που ενδιαφέρονται για την κυπριακή ΑΟΖ. Επιβεβαίωσε επίσης ότι προέκυψε πρόβλημα στην πλατφόρμα το οποίο θα διορθωθεί σε δύο μέρες. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, ζητήθηκε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. 

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Sigma «Πρωτοσέλιδο» ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «Δεν υπάρχει καθυστέρηση, δεν υπάρχει επίσπευση, υπάρχει σχεδιασμός τον οποίο ακολουθούμε».
 

«Δεν είναι απλό να προχωρήσουμε στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, υπάρχουν πολιτικά, οικονομικά και νομικά δεδομένα, αλλά και ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Όλα αυτά αξιολογούνται και σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει τί θα γίνει με το δεύτερο γύρο. Η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ώστε να κινηθούμε με τρόπο, που να διασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια για την Κύπρο, αλλά και για τους σχεδιασμούς να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής, με πανευρωπαϊκές και όχι μόνο διαστάσεις.»
 

Είπε επίσης πως το δυνατό χαρτί της Κύπρου βρίσκεται στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα και ότι η κυβέρνηση φροντίζει να το οχυρώνει με την αναβάθμιση συνεργασιών και συμμαχιών με διάφορες χώρες της περιοχής αλλά και παγκόσμια. 
 
«Καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι ρόλο διαδραματίζουν τα συμφέροντα στο επίπεδο της γεωστρατηγικής.»

Στο μεταξύ για το θέμα ζητήθηκε και γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για τη διαδικασία των προσφορών για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και για άλλα θέματα, που αφορούν την έλευση φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης

Ο ΥΠΕΣ εξήγησε ότι η γνωμάτευση ζητήθηκε, προκειμένου οι διαδικασίες να γίνουν το συντομότερο δυνατό και στη βάση της νομοθεσίας της Κύπρου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αναφερόμενη στις κατηγορίες του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και τις ΕΔΕΚ, για παράκαμψη της διαδικασίας προσφορών και επιλογής της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης είπε ότι κακώς υπάρχουν αντιδράσεις.
«Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ακολουθεί το γράμμα του νόμου και της ΕΕ. Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θα τύχει σεβασμού και η ίδια η πράξη θα δείξει ότι ακολουθούμε το γράμμα του νόμου», τόνισε.
Η Πραξούλα Αντωνιάδου είπε ότι αρχές Νοεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για το ενεργειακό κέντρο Βασιλικού και σε 3 χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα.
Η πρώτη αξιολόγηση των εταιρειών για τον Β’ Γύρο αδειοδότησης θα γίνει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Όσο αφορά τα δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου που έκαναν λόγο για βλάβη στην πλατφόρμα, είπε πως αυτό ισχύει αλλά δεν είναι κάτι σημαντικό.
«Το πρόβλημα θα διορθωθεί σε δύο μέρες», δήλωσε.

SigmaLive