Τι οδήγησε στη παραίτηση τους Τούρκους Αρχηγούς.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι στρατηγοί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αμέσως μετά τη προχθεσινή συνάντηση του Κοσάνερ με τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ. Στη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο που είχε διάρκεια περίπου μία ώρας, ο Κοσάνερ ζήτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις των ανώτατων στρατιωτικών με τις κατηγορίες για συμμετοχή στο σχέδιο συνωμοσίας Βαριοπούλα.

« Έχει μπει στη φυλακή το 10% της ηγεσίας του στρατού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» τονίζουν εδώ και πολλές εβδομάδες οι στρατηγοί στην κυβέρνηση.

Εδώ και μερικές ημέρες υπήρχε κάποιος διάλογος ανάμεσα στην ηγεσία του στρατού και την κυβέρνηση για το θέμα των συλλήψεων. Ο Κοσάνερ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον τούρκο πρωθυπουργό. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν την προηγούμενη Τρίτη και Πέμπτη και ο Κοσάνερ είχε κάποιες ελπίδες πως θα υπήρχε κάποια υποχώρηση και από την πλευρά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ενημέρωσης, ο τούρκος πρωθυπουργός έριξε τις ευθύνες των συλλήψεων στη δικαιοσύνη , ουσιαστικά έδωσε το μήνυμα πως οι συλλήψεις μπορούν να συνεχιστούν.

Ο Κοσάνερ αντέδρασε ξανά και απαίτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις και όταν ο Ερντογάν δεν υποχώρησε, o στρατηγός την Παρασκευή συναντήθηκε με τον Γκιούλ για να του τονίσει το πρόβλημα . Όταν δεν βρήκε ανταπόκριση και από τον τούρκο πρόεδρο, ζήτησε τη συνταξιοδότηση του.

ΓΚΙΟΥΛ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ  ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΑΝΕΡ

Ένα δεύτερο σενάριο που κυκλοφορεί στην Άγκυρα είναι πως ο Κοσάνερ ενόψει του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στρατό, ζήτησε από τον Γκιούλ να διοριστεί στη θέση του αρχηγού του Στρατού ο στρατηγός Σαλντιράϊ Μπερκ, και στη θέση του αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής ο Ασλάν Γκιουνέρ.
Στα ονόματα αυτά αντιτάχθηκε ο Ερντογάν και έθεσε βέτο ο Γκιουλ.
Ο Ασλάν Γκιουνέρ κατηγορείται ότι το 2007, όταν ήταν στην ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών του Στρατού, με τη δικαιολογία της «παρακολούθησης συνομιλιών του PKK», υπέκλεπτε τις συνομιλίες πολλών πολιτικών προσώπων.
Ο Σαλντιράϊ Μπερκ κατηγορήθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης για δράση κατά της τουρκικής κυβέρνησης και υπάρχει ισχυρισμός για δήλωση του το 2007 κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και φέρεται να έχει δηλώσει « η δουλειά μας δεν είναι να είμαστε στα φυλάκια, η Τουρκία οδηγείται στο χάος»

Ο Ερντογάν και ο Γκιούλ δεν ήθελαν στρατηγούς που εναντιώθηκαν στην κυβέρνηση.

Η απόρριψη των προτάσεων του Κοσάνερ είναι ένα ισχυρό πλήγμα για το κύρος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.