Τι ζητάει ο Ερντογάν στο Ιράκ;

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την διήμερη επίσκεψη του στο Ιράκ. Το αεροσκάφος του Ερντογάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 μμ.. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί Μαλίκι.

Ο τούρκος πρωθυπουργός θα έχει επαφές με την ηγεσία του Ιράκ. Αύριο αναμένεται να επισκεφθεί και το Βόρειο Ιράκ κυρίως της περιοχές που ζουν Τουρκμένοι όπου η Τουρκία προσπαθεί να διεκδικεί να δικαιώματα τους, για να εμποδίσει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρκδικού Κράτους.

Βασικός στόχος της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της ηγεσίας της Βαγδάτης για να μην διχοτημοηθεί το Ιράκ. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί με τίποτα την απόσχιση του Βορείου Ιράκ καθώς φοβάται πως ο Κουριδκό πληθυσμός που ζει στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της θα αποκτήσει μια «μητέρα πατρίδα’ στο Βόρειο Ιράκ που θα διεκδικεί τα δικαιώματα τους.

Δεύτερος λόγος της επίσκεψης είναι οικονομικός. Ο Ερντογάν διεκδικέι μερίδιο για τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ. Επίσης τα πετρέλαια αλλά κυρίως η προσπάθεια ένταξης ενδεχόμενη συμμετοχή του Ιράκ στον πετρελαιαγωγό NABUCCO που θα τον κάνει βιώσιμο. Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να πείσει τον Μαλίκι στο συγκεκριμένο θέμα.
Βέβαια η Άγκυρα διεκδικεί μερίδιο και απο τα πετρέλαια στο Βόρειο Ιράκ και διεκδικεί άδειες ερευνών σε διάφορες περιοχές του Κιρκούκ και της Μουσούλης μέσω της ετιαρείας πετρελαίου ΤPAO.
Tον Ερντογάν στο ταξίδι του τον συνοδεύουν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και η κόρη του Σουμεγιέ.