«Το Ιράν εξοπλίζει το PKK μέσω Συρίας»,υποστηρίζει ο Αμερικανός πρέσβης στη Τουρκία

Tο Ιράν προμηθεύει την Συρία με οπλισμό ο οποίος στην συνέχεια χρησιμοποιείται από το ΡΚΚ, ισχυρίζεται με δηλώσεις του  σε τούρκους δημοσιογράφους ο αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα κ. Ricciardone- τουλάχιστον σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.
 
Ο κ. Ricciardone φέρεται να τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακόψουν την μεταφορά του οπλισμού από το Ιράν στην Συρία και για αυτό το λόγο ανταλλάσουν σημαντικές πληροφορίες των Μυστικών τους Υπηρεσιών με την Τουρκία . Ανέφερε επίσης ότι αναμένει από την ιρακινή κυβέρνηση να συνεργαστεί με την τουρκική σε αυτό το θέμα.
 
Ο αμερικανός πρέσβης φέρεται να είπε ακόμα  ότι αμερικανοί και τούρκοι στρατιωτικοί συνεργάζονται τόσο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το οπλοστάσιο χημικών όπλων της Συρίας , όσο για  την κάλυψη των αναγκών των προσφύγουν από την Συρία  που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία.
 
 Δύσκολη η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
 
Τόνισε επίσης ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν είναι εύκολο ζήτημα καθώς υπάρχουν νομικά και πρακτικά προβλήματα και ότι ειδικοί από Τουρκία και ΗΠΑ συζητούν για αυτά τα εναλλακτικά σενάρια.
 
Ο αμερικανός Πρέσβης επισημαίνοντας ότι κανείς δεν είναι δυνατόν να παραμείνει αδιάφορος στο δράμα του λαού της Συρίας, φερεται να υπογράμμισε ότι η λήψη στρατιωτικών μέτρων είναι η τελευταία επιλογή καθώς η κοινή γνώμη σε Τουρκία και ΗΠΑ επιθυμεί μεν να γίνει κάτι για να βοηθηθεί ο λαός της Συρίας ωστόσο δεν επιθυμούν την αποστολή στρατιωτών για να «πολεμήσουν στον πόλεμο κάποιων άλλων».
 
Με δημοκρατικό τρόπο να λυθεί το Κουρδικό
 
Σχολιάζοντας την απαγωγή του βουλευτή του CHP κ. Χουσεϊν Αϊγκιούν  από το ΡΚΚ , ο Ricciardone φερεται να την χαρακτήρισε «γελοία ενέργεια» και ότι υπογράμμισε ότι πρέπει να ανακοπή η δυνατότητα του ΡΚΚ να χρησιμοποιεί το βόρειο Ιράκ ως βάση για τις τρομοκρατικές του ενέργειες. Φέρεται να τόνισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κουρδικού έχουν υποστεί ένα σκληρό πλήγμα από τις τρομοκρατικές ενέργειες του ΡΚΚ και ότι το Κουρδικό πρέπει να λυθεί με δημοκρατικό τρόπο.
 
Επίσης ο Ricciardone υπενθυμίζοντας τις ανησυχίες της αμερικανίδας ΥΠΕΞ κ. Χίλαρυ Κλίντον για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία φέρεται να τόνισε: « Η ελευθερία της σκέψης δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται έγκλημα. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φυλακίζονται για τα όσα έχουν εκφράσει».