Το άρθρο για υπερπτήσεις που οδηγεί Τούρκο δημοσιογράφο στο ειδώλιο!

Αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν
O Ερντογάν και οι τζάμπα μαγκιές

Όταν ένας άνθρωπος με κουτοπονηριές μπαίνει σε λάθος δρόμους, στο τέλος γίνεται σαν τον Τεμέλ που μπήκε κόντρα στον αυτοκινητόδρομο.
Στην πιο πολυσύχναστη ώρα ο Τεμέλ που έχει μπει κόντρα στον μονόδρομο, ακούει μια ανακοίνωση στο ράδιο.

Ένας τρελός μπήκε από την αντίθετη κατεύθυνση στον μονόδρομο, όλοι οι οδηγοί να προσέχουν.
Ο Τεμέλ βλέποντας τα χιλιάδες αυτοκίνητα που έρχονται πάνω του λέει : Μα τι ένας τρελός, χιλιάδες τρελοί πάνε αντίθετα.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν που δήθεν για να ρίξει το ΜΗΡ κάτω από το πλαφόν στις εκλογές τείνει να γίνει σαν αυτό, ο Ερντογάν που όσο πάει γίνεται πιο συντηρητικός, που δείχνει ζήλο στο να απαγορεύει, να γκρεμίζει αγάλματα και να σταματά την μετάδοση σίριαλ, ο Ερντογάν που έχει κάνει κρυφή συμφωνία με τους στρατιωτικούς για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Ερντογάν που αρνείται το δίκιο των Κούρδων, όλους όσους τον καλούνε να ξαναγίνει προοδευτικός, δίκαιος και δημοκράτης του θεωρεί πως πάνε ¨κόντρα στο μονόδρομο¨.

Και μπαίνει σε πολεμική μαζί τους
Και καθώς δεν μπορεί να υπερασπιστεί με συνέπεια αυτήν την ολίσθηση προς το ΜΗΡ, ούτε θα μπορούσε να πει καθαρά πως ¨αδερφέ, εγώ καθορίζω την εξουσία μου, έχω σχέδια για το προσωπικό μου μέλλον¨, σε κάθε πρόταση του αντιφάσκει.
Καθώς συνήθισε να καβγαδίζει με τα μίντια που θέλουν να μασήσουν χρήματα με το κράτος, νομίζει πως λέγοντας ότι του έρχεται στο μυαλό μπορεί να ασκεί πολεμική.

Αυτός οποίος έχει προσωπικούς υπολογισμούς, δεν μπορεί να τα βάζει με άτομα που δεν έχουν, και όταν το προσπαθεί γυρνάει στα μούτρα του.
Δηλαδή εσύ στα λόγια θα μιλάς για ¨τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις πνευματικές μας αξίες¨ αλλά όταν πάνω στον καβγά στριμωχθείς θα εμπλέκεις ¨μάνα¨ και ¨πατέρα¨.

Αυτές είναι οι ηθικές σου αξίες ; Μ α άσε τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις ηθικές αξίες, ούτε καν στους καβγάδες της μαφίας δεν εμπλέκεται η οικογένεια.

Αν θες να καβγαδίζεις σαν πρωθυπουργός, θα το κάνεις με μια αρμόζουσα σε πρωθυπουργό ωριμότητα, και αν θες να καβγαδίζεις σαν παλικαράς θα το κάνεις με τρόπο που πάει σε έναν παλληκαρά.

¨Όταν στις τηλεοράσεις δείχνουν ασέβεια στην οικογένεια σου θίγεσαι, άλλα όταν προσπαθώντας να αποδείξεις πως είσαι ¨γνώστης αισθητικής¨ και καβγαδίζεις με κάποιον θα εμπλέκεις τον ¨πατέρα¨ και τη ¨μάνα ¨ του.

Αυτή είναι η ανθρωπιά σου, αυτή είναι η παλικαριά σου ;
Αν θες να μπεις σε καβγά, θα είσαι όσο τίμιος είναι αυτός με τον οποίο καβγαδίζεις.

Δηλαδή εσύ επειδή είσαι πολύ ευγενικός με τις αξίες της αισθητικής, ζήτησες να γκρεμιστεί εκείνο το άγαλμα, λέγοντας πως είναι ¨τερατώδες¨;

Φαίνεται ότι όπου υπάρχει κάποιο άγαλμα χωρίς αισθητική, όπου υπάρχει κτίσμα χωρίς αισθητική εναντιώνεσαι.

Πάντως αν είσαι τίμιος άνθρωπος, αν είσαι ειλικρινής άνθρωπος έτσι πρέπει να κάνεις.
Αλήθεια όλα αυτά τα αγάλματα του Ατατούρκ που υπάρχουν σε όλες τις πλατείες και τα τζαμιά που γίνονται σε κάθε γειτονιά, τα βρίσκεις σύμφωνα με τις αισθητικές αξίες ;

Όλα τα τζαμιά της χώρας αρμόζουν στην λάμψη της θρησκεία σου ;

Εσύ μέχρι σήμερα ζήτησες άραγε την κατεδάφιση έστω και ενός αγάλματος του Ατατούρκ ή ενός τζαμιού λόγω έλλειψης αισθητικής ;
Το θάρρος σου, η καρδιά σου άραγε, αρκεί για να εναντιωθείς σε ένα ¨δίχως αισθητική¨ άγαλμα του Ατατούρκ ;

Δηλαδή όλα τα αγάλματα είναι ωραία σε αυτή τη χώρα, και εκείνο που έκανε ο καημένος ο γλύπτης είναι άσχημο ;

Η δύναμη σου όμως ως αυτόν φτάνει, αυτόν γκρεμίζεις, και χωρίς ντροπή προσπαθείς να κερδίσεις αξία από ένα καημένο καλλιτέχνη.
Είναι εύκολο να κάνεις τον μάγκα στον αδύνατο.
Αυτό όμως δεν είναι ούτε μαγκιά, ούτε παλληκαριά.
Ο γενναίος άνθρωπος, πρώτα πάει κόντρα στον ισχυρό.

Όταν συζητούσες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, γιατί δεν μπόρεσες να ανοίξεις το στόμα σου ενάντια στο στρατό που με τις υπερπτήσεις του πάνω από τα ελληνικά νησιά, ξεφτιλίζει όλες τις σχέσεις και τις ελπίδες για ειρήνη ;
Μήπως ήταν πολύ αισθητικό αυτό που έκαναν ;

Γιατί όταν έβγαινε ο νόμος για το Ελεγκτικό Συνέδριο συμφώνησες κρυφά με τον στρατό, και έκρυψες από τον λαό το που ξοδεύονται τα χρήματα του;
Γιατί πρόδωσες την εμπιστοσύνη του λαού ;

Οι άνθρωποι σε αγάπησαν ως τίμιο, θαρραλέο και δίκαιο, και το ΑΚΠ το στήριξαν καθώς θα έκανε μια πιο ελεύθερη και πιο προοδευτική Τουρκία.
Τώρα όμως οδηγείς το ΑΚΠ στα νερά του ΜΗΡ, τα βρίσκεις με τον στρατό, κρύβεις από τον λαό τα χρήματα των στρατηγών, προσπαθείς να ξεγελάσεις αυτούς που σε πίστεψαν, και για να μπορέσει να τα κρύψεις όλα αυτά, προσπαθείς να πουλήσεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες με όλη αυτή τη φιλολογία γύρω από το άγαλμα, το σίριαλ, και τους ¨ήρωες του Σαρίκαμις¨.

Όλοι κορόιδεψαν αυτόν τον λαό, άντε κορόιδεψε και εσύ.
Να δούμε πόσους θα κοροϊδέψεις με αυτή την κούφια μαγκιά που δεν βγάζεις κιχ μπροστά στο στρατό, αλλά βράζεις έναντι του γλύπτη.
Θα μας λείψει η παλιά σου γενναιότητα και τιμιότητα.
Μη ξεχνάς όμως, πως με αυτήν την πολιτική που απομακρύνεσαι από τους καταπιεσμένους, θα έρθει μέρα που και εσύ ακόμη θα νοσταλγείς τον εαυτό σου.