Το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα έχει διεθνής προδιαγραφές.

 


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Tο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων το οποίο ξεκίνησαν στο ψευδοκράτος, με τις ευλογίες της Άγκυρας και η πρώτη ιδιωτικοποίηση, το οποίο  αφορά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, που έχει την ονομασία Έρτζαν, προβλέπεται πως θα χτίσει νέους χώρους εξυπηρέτησης και το αεροδρόμιο θα γίνει τεράστιο με δυο διαδρόμους προσγείωσης, όπου θα μπορεί να εξυπηρετεί ακόμη και 8 εκατομμύρια επιβάτες!
Ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν δηλώνει πως για τον διαγωνισμό υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ευρώπη και το τίμημα ενδέχεται να φτάσει στα 500 εκατομμύρια τουρκικές λίρες δηλαδή περίπου 180 εκατομμύρια Ευρώ.
Το αεροδρόμιο της Τύμπου λειτουργεί υπο παράνομο καθεστώς, δεν μπορεί να προσγειωθεί κανένα αεροσκάφος λόγω του εμπάργκο και επειδή δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» που αναγνωρίζει μόνο η Τουρκίας. Και το παράνομο αεροδρόμιο θεωρείται πως βρίσκεται σε περιοχή, υπο καθεστώς παράνομης στρατιωτικής κατοχής.
Πάντως το συγκεκριμένο αεροδρόμιο στην Κατεχόμενη Κύπρο, όταν λειτούργησε από το 1977 είχε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 150.000 επιβατών ενώ με τις επεκτάσεις που έχουν γίνει ηδη εξυπηρετεί περίπου 2 εκατομμυρια επιβάτες. Στην κατεχόμενη Κύπρο ευελπιστούν πως θα αρθεί το εμπάργκο στις πτήσεις με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση επιβατών καθώς θα μπορούν να προσγειώνονται πτήσεις απ’ολο τον κόσμο. Άρα η επένδυση προβλέπει τη μη επίλυση του Κυπριακού.

« Το σημερινό αεροδρόμιο Έρτζαν αποτελείται από 20.000 τ.μ ενώ το νέο αεροδρόμιο θα χτιστεί 850 μέτρα νοτιότερα με τους κλειστούς χώρους εξυπηρέτησης να ξεπερνούν τα 120.000 τ.μ» δηλώνει ο Ατούν.

Aνάμεσα στα σχέδια της κυβέρνησης του ψευδοκράτους είναι και η ίδρυση κρατικής αεροπορικής εταιρείας καθώς η προηγούμενη εταιρεία έχει χρεοκοπήσει. Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ιρσέν Κιουτσούκ, έχει αποκαλύψει πως η νέα αεροπορική εταιρεία θα έχει πολυμετοχικό χαρακτήρα με το 60% των μετοχών να ανήκουν σε ιδιώτες. Η εταιρεία θα έχει αρχικό κεφάλαιο 12 εκατομμύρια δολάρια και θα ενοικιάζει αεροσκάφη από την εταιρεία Anadolυ Jet η οποία είναι θυγατρική των Τουρκικών Αερογραμμών.

Σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα αργότερα θα ιδιωτικοποιηθεί και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών αλλά και του ηλεκτρισμού με υποψήφιους επενδυτές κυρίως από της Τουρκία.