Το όραμα του Ερντογάν, το επιθετικό ελικόπτερο Τ-129 ΑΤΑΚ (ΕΥΚΙΝΗΤΟΣ) είναι έτοιμο. :

 

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ



     Μεγάλο επίτευγμα θεωρείται η πτήση του πρωτότυπου επιθετικού και τακτικής αναγνώρισης ελικοπτέρου Τ-129 (ΑΤΑΚ)που κατασκευάστηκε από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία Α.Ε. (TUSAŞ) η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το Τ-129 είναι προϊόν συμπαραγωγής της ΤUSAŞ με την κοινοπραξία ιταλικών και βρετανικών συμφερόντων Agutsa Westland.

   Οι γείτονες μας εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση από την πρώτη πτήση καθώς είχαν παρουσιαστεί προβλήματα στην κατασκευή και το πρωτότυπο ελικόπτερο που είχε κατασκευαστεί στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2010 είχε συντριβεί.

 Το πρόγραμμα ελικοπτέρου ATAK, όπως το ονομάζουν οι γείτονες μας έχει ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του στρατού Ξήρας.


 

Η γειτονική χώρα δίνει μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα του «εθνικού ελικοπτέρου». Το 2007 η γενική γραμματεία Εξοπλισμών της Τουρκίας μετα από διαγωνισμό επέλεξε το ελικόπτερο της βρετανο-ιταλικής εταιρείας Αgutsa Westland. O όρος του διαγωνισμού προέβλεπε την κατασκευή όλων των ελικοπτέρων στην Τουρκία και το 60% των ανταλλακτικών να έχουν παραχθεί στην Τουρκία.. Η συμπαραγωγή είναι ο τρόπος που προτιμούν οι γείτονες μας σε όλα τα εξοπλιστικά τους προγράμματα.

 

  Επίσης η Τουρκία, έχει το δικαίωμα πώλησης αυτού του τύπου ελικοπτέρου δηλαδή το ειδικά σχεδιασμένου για την Τουρκία ΑΤΑΚ, σε όλες τις χώρες του κόσμου εκτός της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

  Το πρόγραμμα κατασκευής το έχει αναλάβει η ΤUSAŞ και προβλέπει την παράδοση 51 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΤΑΚ. Το συνολικό κόστος των ελικοπτέρων είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η σύμβαση, προβλέπει και προαίρεση  για αγορά επιπλέον 41 ελικοπτέρων. Δηλαδή ,αν η σύμβαση ολοκληρωθεί κανονικά τότε οι γείτονες μας μέσα σε λίγα χρόνια θα διαθέτουν 92 επιθετικά ελικόπτερα, τελευταίας τεχνολογίας και τουρκικής τεχνογνωσίας! 

 

   Το Τ-129 ΑΤΑΚ, θεωρείται πιο εξελιγμένο από τα ελικόπτερα Super Cobra που διαθέτει σήμερα ο τουρκικός στρατίς και είναι μεταγενέστερη μορφή του Α-129 Η παράδοση του πρώτου ολοκληρωμένου ΑΤΑΚ αναμένεται να γίνει το 2013.Η παραγωγή θα έχει δυο διαφορετικές διαμορφώσεις. Αρχικά θα παραδοθούν τα Τ-129 (ΤUC-1) με 30 μονάδες που θα έχουν τουρκικά υποσυστήματα ενώ τα υπόλοιπα δηλαδή τα ΤUC-2 θα ενσωματώνουν και τουρκικά όπλα όπως ο πύραυλος Cirit της εταιρίας Roketsan.  Ο αντιαρματικός πύραυλος Cirit, είναι ήδη παράγεται και θεωρείται τελευταίας τεχνολογίας με εμβέλεια 8 χιλιομέτρων!

   Πάντως το Τα-129 θα μπορεί να χρησιμοποιεί, αντιαρματικούς πυραύλους Ηellfire και τους αντιαεροπορικούς Stinger. Eπίσης θα διαθέτει αντιαρματικό πολυβόλο ΤΜ-197.
Πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει πως κεντρικός στρατηγικός στόχος του είναι είναι το 2023 η Τουρκία να γίνει μια ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη και ισότιμη των μεγάλων δυνάμεων.
. O Τούρκος πρωθυπουργός είχε αναφέρει to ενδιαφέρον του στο πρόγραμμα ανάπτυξης τουρκικού άρματος μάχης Altay, στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) Anka και στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του Επιθετικού και Τακτικού Αναγνωριστικού Ελικοπτέρου (ΑΤΑΚ) Τ129 του Τουρκικού Στρατού,