Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιου στην ΕΕ.

Συγκλήθηκε εκτάκτως το προεδρείο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.
 
Το θέμα συζήτησης της έκτακτης αυτής συνάντησης, που έγινε στο περιθώριο των εργασιών της προηγούμενης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ήταν οι προβληματισμοί και η ανησυχία που έχει προκαλέσει η επιμονή της Τουρκίας να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή του Ακουγιού.
 
Το προεδρείο συμφώνησε ότι απαιτείται να γίνει σε βάθος συζήτηση για το ζήτημα αυτό και αποφάσισαν ομόφωνα να τεθεί το ζήτημα αυτό κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.
 
Στη συνέχεια ζητήθηκε να υπάρξει ειδική χρηματοδότηση για εξωτερική έρευνα εμπειρογνωμόνων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην περιοχή του Ακουγιού.
 
Το αίτημα αυτό εγκρίθηκε ήδη από το διευρυμένο προεδρείο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
 
Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις συνθήκες ασφάλειας, στον αντίκτυπο που θα έχει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στα σύνορα της ΕΕ και στην ευθύνη της Τουρκίας στην περιφερειακή συνεργασία για θέματα πυρηνικής ασφάλειας. Τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.
 
Σχετικά, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:
 
«Η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία έχει ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την ανάγκη ασφαλούς παραγωγής και χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Δυστυχώς, η Τουρκική κυβέρνηση δεν μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες. Οφείλουμε να την πιέσουμε να το κάνει.
 
Αυτό επιδιώκεται με την εκτενή συζήτηση του θέματος αυτού τόσο στην συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας όσο και στην προσεχή Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, παρουσία των εκπροσώπων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ειδικά η συζήτηση με τους Τούρκους κοινοβουλευτικούς αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία».