Το «ροζ βίντεο» της κόρης του Μπουγιούκανιτ ανέβασε τον Γκιουλ στο προεδρικό μέγαρο;

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

       Ένα τεράστιο σκάνδαλο εκβιασμού του τουρκικού στρατού «στη μάχη εξουσίας», ανάμεσα της   κυβέρνησης Ερντογάν και στον τουρκικό στρατό φαίνεται πως κρύβει,  η αποκάλυψη του τηλεγραφήματος που δημοσιοποίησε το Wikileaks.

   

     Η ιστοσελίδα δημοσιεύει τηλεγράφημα, το  οποίο φέρεται να  αποκαλύπτει πως η τουρκική κυβέρνηση, είχε στα χέρια της «ροζ βίντεο» της κόρης του πρώην αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ!

   

     

 

     Σύμφωνα με το Wikileaks, το ντοκουμέντο πρόκειται για έγγραφο που εστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον το 2008.     

 

ΤΟ «ΡΟΖ ΒΙΝΤΕΟ» ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ

 

     Συγκεκριμένα γίνεται  αναφορά πως οι  αστυνομικές αρχές  της Τουρκίας είχαν επισκεφθεί  την αμερικανική πρεσβεία, για να ενημερώσουν για την δράση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Εργκενεκόν.

     Εκεί αποκαλύφθηκε πως οι τουρκικές αρχές σε έφοδο που έκαναν σε γιαάφκα της οργάνωσης, ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα κατέσχεσαν και διάφορα «ροζ βίντεο», της κόρης του τότε αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

   Στα συγκεκριμένα βίντεο η Μπενγκιού Μποιυγιούκανιτ εμφανίζεται σε διάφορες ερωτικές περιπτύξεις σε σπίτι στο Εσκίσεχιρ. Βίντεο το οποίο σόκαρε με το περιεχόμενο του  όσους το παρακολούθησαν.

 

Η τουρκική εφημερίδα «Aydınlık», υποστηρίζει πως τα ντοκουμέντα αυτά, χρησιμοποιήθηκαν από τον Ερντογάν, για να εκβιάσει τον Μπουγιούκανιτ   στη μυστική συνάντηση των δύο ανδρών στις 4 Μαΐου του 2007 στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα από το παλάτι  «Dolmabahce», και να ζητήσει να μην εμποδίσει την εκλογή του Αμντουλάχ Γκιούλ στην προεδρία.

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ

 

 Ήταν μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας καθώς  στις 27 Απριλίου του 2007, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει  ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του φιλο-ισλαμιστή Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία.  Αμέσως μετά, είχε εκδοθεί  το ανακοινωθέν από τον στρατό που απειλούσε με παρέμβαση   «σε περίπτωση που απειλούνταν  οι αρχές του κοσμικού κράτους». Αυτό το ανακοινωθέν είχε χαρακτηριστεί και ως «ηλεκτρονικό πραξικόπημα» το οποίο ο Μπουγιουκανίτ έχει παραδεχθεί πως το έχει συντάξει ο ίδιος.

 

Λίγες ημέρες μετά στις 4 Μαΐου του 2007, ο Ερντογάν είχε καλέσει  στο γραφείο του τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ. Καθώς η κρίση είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της  Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε διαρκέσει περίπου 2 ώρες

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο Ερντογάν είχε αρνηθεί  να δώσει κάθε λεπτομέρεια για τη συνάντηση και είχε δήλωσει ότι «το περιεχόμενο της συνομιλίας θα το πάρει μαζί του στον άλλο κόσμο και δεν πρόκειται να πει τίποτε». Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε και πάλι η επίσημη υποψηφιότητα Γκιουλ, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δυο άνδρες είχαν βρει μια βάση για να συμφωνήσουν και ο Μπουγιούκανιτ έδειχνε να έχει υποχωρήσει.

   Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση που διαψεύδει τις πληροφορίες «εκβιασμού». Όμως στην ανακοίνωση δεν διαψεύδεται η ύπαρξη του «ροζ βίντεο».

 Παρόμοια ανακοίνωση διάψευσης εξέδωσε και ο δικηγόρος του Μπυγιούκανιτ.

  Παρόμοιες θεωρίες εκβιασμού του Μπουγιούκανιτ είχε αναφέρει και ο πρώην πολιτικός Φικρί Σαγλάρ το 2008. Συγκεκριμένα είχε γράψει ένα άρθρο στην εφημερίδα Birgün στο οποίo ισχυρίστηκε πως ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είχε  εκβιαστεί  από τον Ερντογάν, με στοιχεία οικονομικής κατάχρησης της συζύγου του Μπουγιούκανιτ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Σαγλάρ, ο Ερντογάν είχε παρουσιάσει έναν ολόκληρο φάκελο στον τούρκο αρχηγό με τεράστιες οικονομικές δαπάνες της συζύγου του.  

 Και αυτή η είδηση είχε διαψευσθεί από το γραφείο του Ερντογάν αλλά και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.   

  Πάντως ακόμη και σήμερα ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Μπουγιούκανιτ δεν ανακοίνωσαν το περιεχόμενο της συνάντησης τους το 2007, για να εξηγήσουν πως ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε εκδώσει το περιεχόμενο «του ηλεκτρονικού πραξικοπήματος», ξαφνικά μετά τη συνάντηση είχε αλλάξει στάση και δεν προέβαλλε κανένα εμπόδιο στην εκλογή του Γκιούλ.

  Ο Μπουγιούκανιτ, που θεωρούνταν από τους πιο σκληροπυρηνικούς του τουρκικού στρατού για την υποστήριξη των «Κεμαλικών αρχών», αποχώρησε από τα καθήκοντα του τον Αύγουστο του 2008 με πρόεδρο της Τουρκίας τον Αμντουλάχ Γκιούλ, τον οποίο κάποτε θεωρούσε, ως «απειλή για τη δομή του κοσμικού κράτους της Τουρκίας.» Η «ιστορική»συνάντηση με τον Ερντογάν,  όμως είχε προκαλέσει πολλές αλλαγές στις απόψεις του.