Το χρήμα…κρίση δεν κοιτά μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.Αντιθέτως…

Την ώρα που γίνονται προειδοποιήσεις πως αν το Ισραήλ δεν ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στον στόλο που είχε στοιχήσει τη ζωή σε οκτώ Τούρκους θα διακοπούνε οι οικονομικές σχέσεις, ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά τους πρώτους 6 μήνες 26% φτάνοντας σε αξία τα 2 δις $. 
Με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Επιμελητηρίων Ισραήλ, ενώ πέρσι στους πρώτους έξι μήνες ο όγκος των διμερών συναλλαγών έφτανε τα 1,59 δις $, φέτος κατά το ίδιο διάστημα παρουσίασε 26% αύξηση φτάνοντας τα 2 δις $.
 
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΥΞΗΣΕ ΚΑΤΑ 39% ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Εντύπωση προκαλεί η αύξηση των εξαγωγών του Ισραήλ προς την Τουρκία αυτή την περίοδο. Το Ισραήλ αυξάνοντας τις πωλήσεις του κατά 39%, από 648 εκ. $ έφτασε τα 950. Έναντι τούτου η Τουρκία στην ίδια περίοδο αύξησε τις εξαγωγές της μόνο κατά 16%, φτάνοντας τες στα 1,05 δις. $ Έτσι το Ισραήλ βελτίωσε το σε βάρος του έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Από την άλλη ο όγκος των συναλλαγών που το 2009 ήταν 2,5 δις $, παρουσίασε μια αύξηση 26% και έφτασε στα 3,1 δις $.

Στο μεταξύ με βάση την εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ, ο πρόεδρος των Εμποριών Επιμελητηρίων του Ισραήλ Ούριελ Λιν μιλώντας σχετικά με την πιθανότητα να διακοπούνε οι οικονομικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας διότι το Ισραήλ δεν ζητά συγγνώμη για την επίθεση στον στόλο, είπε πως ¨ κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό χτύπημα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών¨. Ο Ούριελ Λιν δήλωσε πως ¨ Ελπίζουμε πως η Ισραηλινή κυβέρνηση θα βρει την σωστή λύση για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία¨.

tourkikanea.gr