Τουρκία :ζητάνε πίσω τις αποζημιώσεις από συγγενείς θυμάτων βομβιστικής επίθεσης!

Η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί  από τρεις οικογένειες, τα παιδιά των οποίων σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν λάβει ως αποζημίωση με την αιτιολογία ότι υπεύθυνοι για το θάνατο τους ήταν οι τρομοκράτες και όχι το κράτος.

Το θέμα, που έχουν επιλέξει να προβάλλουν αρκετές ημερήσιες εφημερίδες (Posta, Haberturk, Gunes),  αφορά τον θάνατο τριών  νεαρών ατόμων από βομβιστική επίθεση τρομοκρατών, στο Κουσάντασι, πριν από 7 χρόνια και τώρα έρχεται η  απαίτηση της κυβέρνησης να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις που πήραν οι οικογένειές τους… 
 
Τα τρία νεαρά άτομα, προσθέτει το ρεπορτάζ,  σκοτώθηκαν μαζί με δύο τουρίστες όταν εξεράγη βόμβα στο λεωφορείο που επέβαιναν στο Κουσάντασι.  Το δικαστήριο επιδίκασε στις οικογένειες των θυμάτων ποσό 70 000 λιρών Τουρκίας (περί τα 30. 000 Ευρώ) ποσό που θεώρησε πολύ υψηλό το υπουργείο Εσωτερικών.

Το  ανώτερο δικαστήριο (Council of State)  αποφάσισε ότι δεν ευθύνεται το κράτος για το θάνατο των νεαρών ατόμων και επομένως δεν υπήρχε λόγος να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες τώρα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν ως αποζημίωση.  Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της Gunes:  «Αυτή τη φορά χτυπιούνται από το κράτος>>.   Η εφημερίδα Haberturk τονίζει τη δήλωση της μητέρας ενός των θυμάτων: «Δεν θέλω χρήματα, αλλά το κράτος πρέπει να μου δώσει πίσω την κόρη μου».