Τουρκική αμυντική βιομηχανία. Ανερχόμενη δύναμη.Έρευνα Onalert

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

ASELSAN

H στρατιωτική βιομηχανία που προμηθεύει με όλα τα εξαρτήματα των τουρκικό στρατό είναι η ASELSAN. Eλέγχεται από τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών της Τουρκίας. Η ASELSAN ιδρύθηκε το 1977 αμέσως μετά την επιβολή εμπάργκο εξοπλισμών από τις ΗΠΑ. Παράγει όλους τους ασυρμάτους , ραντάρ που χρησιμοποιούνται από τον τουρικικό στρατό.
Πρόσφταα άρχισε την παραγωγή του συστήματος εντοπισμού στόχων των πυραύλων Tomahowk.
Η ASELSAN  παράγει ή συμμετέχει στην παραγωγή μεγάλου αριθμού μηχανημάτων – εξαρτημάτων. Μεταξύ αυτών είναι : ηλεκτρονικές συσκευές, η κατασκευή κινητού σύγχρονου συστήματος παρεμβολής τακτικών επικοινωνιών, η αναβάθμιση του αντιαεροπορικού πυραύλου Stinger, η κατασκευή ραντάρ επιτήρησης εδάφους.

MKEK

 Η Τουρκία διαθέτει πολλές άλλες πολεμικές βιομηχανίες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η βιομηχανία μηχανών και χημικών MKEK (MAKINE KIMYA ENDUSTRISI KURUMU). Αυτή διαθέτει 21 συνολικά εργοστάσια και παράγει πολλών ειδών οπλισμού, πυρομαχικών και πολεμικών υλικών όπως : εκρηκτικές ύλες, υλικά Χημικού-Βιολογικού Πολέμου, συστήματα διάσπασης ναρκοπεδίων, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς (ΤΟΜ) και μάχης (ΤΟΜΑ) και άλλα. Επίσης η ΜΚΕΚ συμμετέχει στην κατασκευή αντιαεροπορικών και αντιαρματικών όπλων, ρουκετών και πυραύλων.

H ιδιωτική εταιρεία  OTOKAR που ανήκει στον όμιλο Κοτς. κατασκευάζει τεθωρακισμένα και απλά στρατιωτικά οχήματα και η βιομηχανία  MTU-TR κατασκευάζει μηχανές αρμάτων και πλοίων. Η ΟΤΟΚΑR ηδη προσπάθεί για τη δημιουργία του τουρκικού εθνικού άρματος μάχης του ALTAY με στόχο την κατασκευή κατ΄αρχάς 250 αρμάτων με κανόνι 120 χιλ., 55 διαμετρημάτων.
 
ROKETSAN 
 
Προκειμένου να υλοποιηθούν τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας το 1988 δημιουργήθηκε ο όμιλος τουρκικών εταιρειών ROKETSAN A.S. με σκοπό την από αυτόν ανάληψη όλων των ενεργειών που αφορούν την κατασκευή ρουκετών και κατευθυνόμενων πυραύλων, καθώς και την ανάπτυξη πυραυλικής τεχνολογίας.
Στο χώρο της πυραυλικής τεχνολογίας δραστηριοποιούνται επίσης η εταιρεία  KALAKALIP που συμμετέχει και στη  ROKETSAN και κατασκευάζεικαι συναρμολογεί εξαρτήματα πυραύλων και η ΜΚΕΚ με τα εργοστάσιά της με έδρα το  Elmadag Cankiri και την Άγκυρα. Όλες αυτές οι ερευνητικές και βιομηχανικές μονάδες μαζί με άλλες μικρότερες που λειτουργούν ως υποκατασκευαστές εμπλέκονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής πυραυλικών συστημάτων.
 
Προγράμματα Πολλαπλών Εκτοξευτών
 
Ακόμη η Τουρκία έχει αναπτύξει και προωθεί προγράμματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών – πυραύλων με τα πυρομαχικά τους όπως :
• Από τη ROKETSAN, η νέα οικογένεια ρουκετών των 122 χιλ. στο οποίο μπορούν να προσαρμοστούν τέσσερις διαφορετικές κεφαλές : μία εκρηκτική, μία θραυσματογόνος, μία με υποπυρομαχικά και μία εμπρηστική.
• Τα συστήματα  BORA-D. Πρόκειται για ένα πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών που αναπτύχθηκε από τη ΜΚΕΚ βεληνεκούς 30 χλμ.