Τουρκική άσκηση στα σύνορα με Συρία,προβληματίζει ΗΠΑ-Ισραήλ

Ένταση μεταξύ της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ και της Συρίας πυροδότησε με την ανακοίνωση της η Άγκυρα ότι ξεκινά σήμερα και για περίοδο 10 ημερών στρατιωτική άσκηση στη νότια επαρχία Χατάι κατά μήκος των συριακών συνόρων.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τους 7.000 Σύριους οι οποίοι έχουν καταφύγει στο Χατάϊ κυνηγημένοι από τα στρατεύματα του πρόεδρου Μπασάρ Ασάντ.

“Η τουρκική άσκηση ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς ηγέτες”,σημειώνει η ισραηλινή ιστοσελίδα Debkafile,στην οποία ο αμερικανός ΥΕΘΑ φέρεται να του Ισραήλ τόνισε τη σημασία της αποκατάστασης των δεσμών με την Τουρκία ως αναγακία δύναμη αποτροπής των απειλών της Συρίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ .

“Και μόλις πριν από μία εβδομάδα, στις 27 Σεπτεμβρίου”, συνεχίζει το δημοσίευμα του Debkafile “o διοικητής Ευρωπαϊκών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στρατηγός Τζέιμς Σταυρίδης επισκέφθηκε την Άγκυρα. Και οι δύο επισκέψεις ήταν προφανώς μέρος της πίεσης για την τουρκική άσκηση, στην οποία θα συμμετέχει η 39η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού και 730 στρατιώτες . Στόχος της: την κινητοποίηση των εφεδρειών και η ταχεία μεταφορά τους στα σύνορα με τη Συρία”.

Η Συρία ανησυχεί για τις προθέσεις της Άγκυρας που κατά καιρούς έχει πει ότι θέλει να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους για τη προστασία των προσφύγων από τη Συρία. Μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί επίθεση από τη Δαμασκό και το Ισραήλ ανησυχεί για αντίποινα που μπορεί να στραφούν εναντίον του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αμερικανός ΥΕΘΑ θεωρεί ότι η τουρκοισραηλινή ρίξη ,ρίχνει νερό στο μύλο του Άσαντ.