Τουρκικο δικαστήριο απαγόρευσε Κουρδική ονομασία σε Κέντρο Πολιτισμού.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η «δημοκρατική» Τουρκία σε όλο της το μεγαλείο.
Τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε την χρήση Κουρδικών ονομάτων σε πάρκα του Ντιγιαρμπακίρ και σε κέντρο πολιτισμού του ίδιου δήμου στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο δήμαρχος της πόλης στο κέντρο πολιτισμούς της πόλης είχε δώσει το όνομα του Κούρδου ποιητή “Cegerxwîn”. Όμως η νομαρχία υπσοτήριξε πως το όνομα αυτό δεν υπάρχει στο λεξικό του «του ιδρύματος Τουρκικής Γλώσσας» και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης.
Το δικαστήριο του Ντιγιραμπακίρ έκρινε παράνομη την ονομασία και παράλληλε ζήτησε τη μετονομασία 19 πάρκων στην πόλη τα οποία έχουν Κουρδικά ονόματα. Στην ετυμηγορία αναφέρεται πως « οι ονομασίες, δρόμων, οδών, λεωφόρων, πλατειών δεν μπορούν να δίνονται με τρόπο που να είναι εναντίον του Συντάγματος, του γενικού ήθους, να προκαλούν διχόνοιες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ονομασίες ξένες που να είναι άσεμνες, γελοίες. Σε περίπτωση χρήσης ξένων ονομάτων πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας»
Δηλαδή σύμφωνα με την ετυμηγορία του «δημοκρατικού» τουρκικού δικαστηρίου, το όνομα του Κούρδου ποιητή παραβίασε όλες αυτές τις αρχές. Στο Ντιγιαρμπακίρ υπάρχει η άποψη, πως με αυτά που κάνει η Άγκυρα το Κουρδικό πρόβλημα δεν θα μπορέσει να λυθεί ποτέ.