Τουρκικός Τύπος «Ερντογάν για πρόεδρος λένε οι δημοσκοπήσεις», » Ο Μπασμπούγ να δικαστεί στο Αν. Δικαστήριο»

  

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

«Με μεγάλη διαφορά ο Ερντογάν» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Akşam που αναφέρεται σε δημοσκόπηση σχετικά με την προεδρία της δημοκρατίας. Η τουρκική εφημερίδα πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση  ρωτώντας στους τούρκους ποιον θα ήθελαν ως πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τουν Αμντουλάχ Γκιούλμ που λήγει η θητεία του το 2014. Το 36% των ερωτηθέντων τόνισε πως προτιμά τον Ερντογάν στην προεδρία , ενώ το 27% απάντησε πως «δεν ξέρει». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, συγκεντρώνει μόλις το 6%.

 

 

«Μίλησε για το Ανώτατο Δικαστήριο» είναι ο τίτλος της Ηürriyet που κάνει αναφορά στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Αμντουλάχ Γκιούλ σχετικά με τη σύλληψη του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων  Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ο Γκιούλ δήλωσε πως η «εκτίμηση του» δείχνει πως ο Μπασμπούγ πρέπει να δικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο,

 

«Τέλος στο να υποδυόμαστε τη Βόρεια Κορέα» είναι ο τίτλος της Taraf που αναφέρει πως το υπουργείο παιδείας της Τουρκίας αποφάσισε να καταργηθούν οι τελετές στα γήπεδα για την «γιορτή της νεολαίας» που γιορτάζεται στις 19 Μαίου κάθε έτους. Την 19η Μαίου του 1919 ο Κεμάλ είχε αποβιβαστεί στη Σαμψούντα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο «απελευθερωτικός αγώνας» όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τον αγώνα τους. Την ημέρα εκείνη είναι και η μαύρη επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων. Οι αρχές θεωρούν πως οι τελετές των μαθητών στα γήπεδα είχαν καταντήσει «γραφικές» και αποφάσισαν να τις καταργήσουν.