Τουρκικός Τύπος » Η ελληνοκυπριακή έκπληξη» » Ο στρατός βρήκε μοναστήρι στο οικόπεδο του»

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

«Ελληνοκυπριακή έκπληξη» είναι ο τίτλος της Sabah η οποία αναφέρεται στις δηλώσεις Χριστόφια στην Αθήνα. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας « παραδέχθηκε πως το φυσικό αέριο που βρέθηκε ανήκει και στους δυο λαούς τους νησιού. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε πως « σε περίπτωση υπάρξει μόνιμη ειρήνη στο νησί το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία με υποθαλάσσιους αγωγούς και από εκεί να μεταφερθεί προς της Ευρώπη»

 

« Το αεροπορικό εισιτήριο TK-1828 είναι στην τσέπη του» είναι ο τίτλος της Hürriyet. H τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στον πρέσβη της Τουρκίας στο Παρίσι Ταχσίν Μπουρτζούογλου ο οποίος φέρεται να έχει αγοράσει εισιτήριο επιστροφής για την Άγκυρα για την Πέμπτη. Σε περίπτωση που η Γαλλία δεχθεί το νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο τούρκος πρέσβης θα ανακληθεί και θα επιστρέψει στην Άγκυρα. Αυτό το γεγονός αναμένεται να είναι το πρώτο βήμα αντίδρασης της Τουρκίας.

 

«Στην ανταλλαγή βγήκε μια εκκλησία» είναι ο τίτλος της Akşam. H τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αποφάσισαν να χτίσουν ένα νέο στρατιωτικό νοσοκομείο στην Άγκυρα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως αντιστάθμισμα έδωσαν στο κράτος μια έκταση για να χτιστεί εμπορικό κέντρο. Όμως ο Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να συναινέσει καθώς ανέφερε πως στην περιοχή υπήρχε το αρχαίο μονατήρι των Αρμενίων γνωστό και ως  «κόκκινο μοναστήρι». Η τελική απόφαση προβλέπει την αναστήλωση του μοναστηριού από τον κατασκευαστή.