Τουρκικός στρατός: Δεν υπάρχουν αξιωματικοί για να προαχθούν

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σε τραγική θέση βρίσκεται η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας κια κυρίως αυτή του ναυτικού με τις διαδοχικές κατηγορίες και συλλήψεις αξιωματικών.
Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στις 14 Αυγούστου, υπο την ηγεσία του προέδρου Αμντουλάχ Γκιούλ δεν αναμένεται να γίνει καμία αλλαγή στα ονόματα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των τριών σωμάτων.
Όμως θα εξεταστούν τα ονόματα 68 αξιωματικών των τουρκιών Ενόπλων Δυνάμεων που κατηγορούνται για συμμετοχή στα σχέδια συνωμοσίας όπως η «Βαριοπούλα» και το μετα-μοντέρνο πραξικόπημα του 1996. Σχεδόν όλα τα ονόματα αναμένεται να μην προαχθούν και θα συνταξιοδοτηθούν.
Ομως αυτό δημιουργεί κενά στην ηγεσία. Στον Στρατό Ξηράς ένα μόνο όνομα θα προαχθεί απο αντιστράτηγος σε στρατηγό, ενώ στο ναυτικό δεν υπάρχουν αντιναύαρχοι που αυτή την περίοδο μπορούν να προαχθούν. Η κατηγορούνται ή είναι ηδη στη φυλακή. Aυτή τη στιγμή είναι στη φυλακή 2 στρατηγοί,14 αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι, 23 υποστράτηγοι, υποναύαρχοι και 19 ταξίαρχοι/αρχιπλοίαρχοι..
  O Eρντογάν έβαλε όλους τους αξιωματικούς στη φυλακή και τώρα ψάχνουν να βρουν κάποιους  που να διοικούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.
  Τον Αύγουστο του 2011 ο Νετζνέτ Οζέλ κατα παραβίαση της στρατιβτικής παράβασης είχε προαχθεί απο αρχηγός στης στρατοχωροφυλακής σε αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων, καθώς είχε παραιτηθεί όλη η στρατιωτική ηγεσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας των συλλήψεων των μελών του στρατεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
www.onalert.gr/default.php
 www.onalert.gr/default.php