Τούρκος αντιπρόεδρος:»Συζητάμε τα πάντα με την Ελλάδα,για το Αιγαίο».

Πρόοδο στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς. 

   

«Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων», είπε κλίνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» που ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. 

   

Ο κ. Αρίντς τόνισε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, διαβάζει τις σχετικές εκθέσεις, παρά το ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στις εργασίες. «Οι καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα προχωρούν προς ένα σημείο που μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα», είπε ο κ Αρίντς. 

   

Ο Aρίντς τόνισε: «Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση», είπε ο κ Αρίντς. 

   

Στη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» συμμετείχαν προσωπικότητες όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Αλ Γκορ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός επικρατείας κ. Αλί Μπαμπατζάν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κ. Εγκεμέν Μπαγίς, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Άναν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πολλοί άλλοι ομιλητές.

   

Απάντηση ΥΠΕΞ
«Η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δήλωση που φέρεται να έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Αρίντς, κατά την οποία η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ελλάδα το θέμα του FIR, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου.

   

Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε επίσης τον «νομικό χαρακτήρα» της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, για να τονίσει στη συνέχεια πως «η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και πάντως, δεν συμβάλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί».

   

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αξιολόγηση της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε τον «προεκλογικό» χαρακτήρα της συγκυρίας για να τονίσει πως «αναμένουμε ταχύτερη πρόοδο στη συνέχεια». 

   

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην «έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια» που κατέβαλε η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου και υπογράμμισε πως η Ελλάδα «δεν ακολουθεί την λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, αλλά έχει ως γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

   

Ο κ. Δελαβέκουρας παραπέμποντας εξάλλου στο «νέο εργαλείο» που είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (και το οποίο πρόκειται να συγκληθεί τον Ιούλιο στην Τουρκία) σημείωσε πως ανάλογες επαφές «είναι χρήσιμες», ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία των εξελίξεων που επηρεάζουν την ασφάλεια στην περιοχή.

   

Σε ερώτημα σχετικό με τις παραβιάσεις της Τουρκίας που διεκόπησαν στη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε πως ακριβώς «το γεγονός ότι αυτές σταμάτησαν όταν ήρθε ο κ. Νταβούτογλου και ξανάρχισαν όταν αυτός έφυγε, δείχνει η Τουρκία ελέγχει την κατάσταση. Παρόμοια στάση δεν διευκολύνει την βελτίωση των διμερών σχέσεων». Επί του θέματος, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε καταληκτικά ότι «σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεση επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση από την ελληνική πλευρά».