«Τρέμει» η Άγκυρα τις επιχειρήσεις του PKK

Φοβίζουν  και μάλιστα πολύ την τουρκική κυβέρνηση – όπως και μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας -οι συγκρουσεις που έχουν ξεκινήσει τελευταία στην ΝΑ Τουρκία και ειδικότερα η διαμορφωθείσα στρατιωτική κατάσταση στο Σεμντιλί,  όπου έχει εκδηλωθεί  συγκροτημένη δράση του των ανταρτών του ΡΚΚ. 

Όπως αναφέρει ο τύπος συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σεμντιλί, πραγματοποιούνται πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την περιοχή, καθώς επίσης και πτήσεις ελικοπτέρων »Κόμπρα».

Η εφημερίδα Turkiye στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο « 210 τρομοκράτες ετέθησαν σε κλοιό» γράφει ότι συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση που είχε ξεκινήσει  πριν περίπου δύο  εβδομάδες στο Σεμντιλί, με βάση πληροφορίες  που είχαν δοθεί από την μυστική Υπηρεσία  ΜΙΤ. Επειδή, γράφει,  έκλεισαν οι είσοδοι και οι έξοδοι προς και από την περιοχή  »έχουν αποκλειστεί 150 τρομοκράτες του ΡΚΚ και από την άλλη εντοπίστηκαν 60 τρομοκράτες στην περιοχή Σενγιαυλα του Ντιγιάρμπακιρ και ξεκίνησε αμέσως στρατιωτική επιχείρηση».
 Η Milliyet  αναφορικά με την συνεχιζόμενη επιχείρηση στο Σεμντιλί, γράφει ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι εξουδετερώθηκαν στην περιοχή πάνω από 60 μέλη του ΡΚΚ.
Πιο ακοκαλυπτικές του φόβου αυτού είναι οι δηλώσεις του του ηγέτη του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ ) κ.  Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Το PKK έχει ως στόχο της προσπάθειες ανάκτησης εδαφών πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση το τέλος μας θα είναι σαν το Ιράκ και τη Συρία» δηλώνει ο Μπαχτσελί.στην  Αksam  η οποία δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα ως αποκλειστική είδηση τις δηλώσεις αυτές για το θέμα Σεμντίνλί.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ.Μπαχτσελί ως «ιστορικές προειδοποιήσεις» και γράφει ότι ο ηγέτης του ΜΗΡ αξιολογώντας τις συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και 12 μέρες στο Σεμντιλί είπε ότι το ΡΚΚ επιδιώκει «σχέδιο απελευθερωμένων εδαφών» . Ο Μπαχτσελί είπε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η κυβέρνηση στον αγώνα που κάνει. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος ότι  «Στο Σεμντίνλί δεν γίνεται πολιτική διαμάχη».

Ο κ. Μπαχτσελί εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο, είπε: «Ολη η προσπάθεια της διαμελιστικής οργάνωσης ΡΚΚ είναι η σύσταση ενός Αυτόνομου Κουρδιστάν Βορείου Συρίας που θα έχει μήκος συνόρων 600 χιλιόμετρα. Το Σεμντιλί είναι η πρωταρχική ζώνη της δραστηριότητας δημιουργία απελευθερωμένων εδαφών που επιθυμείται να δημιουργηθεί μέσω της Τουρκίας. Στην περίπτωση που η Τουρκία χάσει τον τομέα αυτό, τότε θα ξεκινήσει εσωτερική συμπλοκή, όπως στην Συρία και στο Ιράκ. Η κυβέρνηση θα πρέπει με κάθε κόστος να ρυθμίσει το θέμα αυτό. Θα πρέπει στον αγώνα της να της παράσχουν υποστήριξη τα πολιτικά κόμματα. Είναι λάθος τα πολιτικά κόμματα να λένε ότι η κυβέρνηση τηρεί λανθασμένη πολιτική. Ετσι και φύγει η πατρίδα από τα χέρια, μπορεί να υπάρχει, αλλά μπορεί και  να μην υπάρχει εξουσία. Ο Υπουργός Εξωτερικών -λέει – πηγαίνοντας μέχρι τα πόδια του Μπαρζανί έκανε λάθος μηδενίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την βαρύτητα του κράτους. Θα έπρεπε , καλώντας τον Μπαρζανί στην Τουρκία και δίνοντας τις απαιτούμενες οδηγίες, να τηρήσει από την μία πλευρά τον χαρακτήρα του μεγάλου κράτους της Τουρκίας, και από την άλλη να εξασφαλίσει την συνέχεια της αποστολής που ανέλαβε η Τουρκία. Τότε δεν θα προέκυπτε πρόβλημα και με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Οσον αφορά την επίσκεψή του στο Κιρκούκ, αυτή μας ικανοποίησε και ευχόμαστε να υπάρξει συνέχεια. Δεν θεωρώ ότι έκλεψε ρόλο ( σσ εν όψη της επιθυμίας του ΜΗΡ να μεταβεί στο Ιράκ). Εμείς (σσ το ΜΗΡ) ακολουθούμε την κανονική διαδικασία. Αποταθήκαμε στην πρεσβεία του Ιράκ και ζητήσαμε θεώρηση για να μεταβούμε».
 
Εξάλλου βουλευτές του  Ρεπουμπλικανικού Λαικού Κόμματος  CHP (σοσιαλδημοκρατικό- αξιωματική αντιπολίτευση ) – θα μεταβούν στο Σεμντιλί για να ετοιμάσουν Εκθεση που στην συνέχεια θα παραδώσουν στον ηγέτη του Κόμματος κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.