Wikileaks:Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν

 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, όπως υποστηρίζεται σε αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Wikileaks, και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα τους συντάκτες των τηλεγραφημάτων αυτών.

  

  «Δεν έχω δεκάρα στις ελβετικές τράπεζες, συνεπώς δεν έχω τίποτε να αποδείξω», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

    Ο Ερντογάν, εμφανώς οργισμένος, καταφέρθηκε δριμύτατα εναντίον του φιλελεύθερου Τύπου και της τουρκικής αντιπολιτευσης που αναπαρήγαγαν τις αποκαλύψεις του Wikileaks, κατηγορώντας τους ότι «αναμεταδίδουν με καιροσκοπισμό κουτσομπολιά».

   

«Αν εσείς (ο Τύπος και η αντιπολίτευση) αποδείξετε πως αυτές οι κατηγορίες αληθεύουν, θα παραιτηθώ από τη θέση μου, όμως θα κάνετε κι εσείς το ίδιο;», τόνισε. 

    Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον «να ζητήσει λογαριασμό» από τους συντάκτες των τηλεγραφημάτων, οι οποίοι κατηγόρησαν τον ίδιο και τη χώρα του, για τα «εσφαλμένα σχόλιά» τους και τις «συκοφαντίες».

   

Σε ένα διπλωματικό τηλεγράφημα με το χαρακτηρισμό «απόρρητο» και ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2004, ο τότε αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν γράφει: «Ακόυσαμε από δύο επαφές ότι ο Ερντογάν έχει οκτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες». Ο διπλωμάτης γράφει πως οι εξηγήσεις του Ερντογάν σχετικά με την προσωπική περιουσία του «χωλαίνουν«.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, εξηγεί, σύμφωνα με τον Έντελμαν, ότι τα αγαθά του προέρχονται από δώρα που προσφέρθηκαν από προσκεκλημένους στο γάμο του γιου του και ότι ένας τούρκος επιχειρηματίας πληρώνει όλα τα έξοδα για την εκπαίδευση των τεσσάρων παιδιών του στις ΗΠΑ. 

 

   Οι υποψίες που αναφέρθηκαν από τον αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα σχετικά με την περιουσία του πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκαν από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάλεσε τον Ερντογάν να δώσει εξηγήσεις.

    Πολλές δικαστικές διώξεις έχουν ασκηθεί στο παρελθόν κατά του Ερντογάν σχετικά με την προέλευση της περιουσίας του και σε όλες έχει αθωωθεί.