OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Χριστόφιας:»Δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία.Η Τουρκία παίζει…»

29/10/2011 - 11:04
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η τουρκική πλευρά παίζει «παιχνίδια εντυπώσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υποστηρίζοντας ότι «δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία». 

   

Μετά την χθεσινοβραδινή άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις αυριανές και μεθαυριανές συνομιλίες στο Μανχάσετ του Λονγκ ‘Αιλαντ, προέβη σε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ο Γενικός Γραμματέας θα έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης».

   

Όπως ανέφερε, «στις 7 Ιουλίου είχαμε συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη. Αναμέναμε και τότε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρος», σημειώνοντας ότι «αυτή ήταν και η υπόσχεση των δύο ηγετών. Επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς ένεκα της Τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας βεβαίως, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω, σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κύρια στην πτυχή της διακυβέρνησης, αλλά σε διάφορες εκφάνσεις της διακυβέρνησης, και όχι μόνο βέβαια».

   

Στη συνέχεια, είπε ότι «η έκκλησή του προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι να επιδείξει κατανόηση, να μεταλλάξει θέσεις προς το καλύτερο και θετικότερο, προς τα Ηνωμένα Έθνη και το Γενικό Γραμματέα, να υπερασπιστούν αρχές και προ πάντων τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών». Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι και στις 7 Ιουλίου, όταν «οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Γενεύη με το Γενικό Γραμματέα, αναμέναμε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρός, όπως και οι δύο υποσχέθηκαν».

   

Ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε: «Επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς, ένεκα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κύρια στην πτυχή της διακυβέρνησης και όχι μόνο βέβαια». Επίσης, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός παιγνιδιού «επίρριψης ευθυνών» (blame game). «Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μετακινηθεί αρνητικά σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ως να είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Προσδοκία δική μου ήταν να είμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν είμαστε, όμως, και εύχομαι και ελπίζω ο Γενικός Γραμματέας να έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης».

   

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί, πρώτα απ’ όλα, η συνάντηση του Greentree στο Λονγκ ‘Αιλαντ να είναι με τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια να ακούσει μία αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης από τα Ηνωμένα Έθνη. «Εμείς ερχόμαστε με τη δική μας εκτίμηση της όλης κατάστασης. Τα μηνύματα που προσπαθεί η Τουρκοκυπριακή και Τουρκική πλευρά να μεταδώσει είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι η τετραμερής. Αυτά είναι, δυστυχώς, προπαγάνδα. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνουν πραγματικά βήματα προόδου στη διάρκεια αυτής της συνάντησης και όρος είναι να μετακινηθεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκική πλευρά εν γένει, από αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει».

   

Σήμερα, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος την Πέμπτη συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον. Επίσης, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας και αργά το βράδυ της Παρασκευής με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε.

   

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ σύσκεψη με συμμετοχή των Μπαν Γκι-μου , Αλεξάντερ Ντάουνερ, Λιν Πάσκοε και της ομάδας Κυπριακού στη Γραμματεία, ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο διήμερο των συνομιλιών.

    


Tags: ΕΛΛΑΔΑΕΡΟΓΛΟΥΗΠΑΚΡΙΣΗΜΕΣΗΑΝΑΤΟΛΗΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Related Posts

Τουρκικά Στενά
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Άγκυρα απορρίπτει την «ατυχή» ένσταση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τον όρο «Τουρκικά Στενά»

12/05/2026 - 08:48
παραβιάσεις - ATR-72
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ATR-72: Πέντε παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικό αεροσκάφος στο βορειοανατολικό Αιγαίο

11/05/2026 - 18:37
Τουρκία - Bloomberg
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bloomberg: Η Τουρκία ετοιμάζει νομοσχέδιο για να διεκδικήσει επίσημα θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

08/05/2026 - 15:15

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Στρατοδικείο θα δικάσει εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Τραμπ: Για τα σκουπίδια η ειρηνευτική πρόταση του Ιράν – «Αποδέξου την, γιατί αν επιτεθείτε, είμαστε έτοιμοι» λέει η Τεχεράνη

Γερμανία: Δίνει 10 εκατ. ευρώ μέσω ΕΕ για την δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού

Η Άγκυρα απορρίπτει την «ατυχή» ένσταση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τον όρο «Τουρκικά Στενά»

Το Ισραήλ δεν σταματά τους φονικούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο – Τουλάχιστον έξι νεκροί

Ζελένσκι: Δεν υπήρξε εκεχειρία στο μέτωπο, υπήρχαν μάχες, η Ρωσία δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο

Αποκάλυψη WSJ: Τα Εμιράτα επιτέθηκαν στο Ιράν τον Απρίλιο – Βομβάρδισαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Akinci: Το τουρκικό UAV θα εξοπλιστεί με τα πυρομαχικά ακριβείας Al Tariq από τα Εμιράτα

Top News

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Τίνα Μεσσαροπούλου: Δεν έφυγε ούτε λεπτό από το πλευρό του Γιώργου Μυλωνάκη

Akylas - Eurovision: Ολόκληρη η εμφάνισή του, η λύρα της Έλενας Παπαρίζου και το άγαλμα που ζωντανεύει

Survivor: Στο νοσοκομείο με νευρικό κλονισμό ο Μάνος Μαλλιαρός μετά τον ακρωτηριασμό του συμπαίκτη του στον Άγιο Δομίνικο

Survivor: Ακρωτηριάστηκε στο πόδι ο παίκτης που τραυματίστηκε από προπέλα σκάφους κάνοντας ψαροντούφεκο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert