ΥΠΕΞ προς Νταβούτογλου:»Άστοχος ο συσχετισμός casus belli με 12 μίλια».

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά προϋπόθεση γι΄ αυτό και υποχρέωση της Τουρκίας είναι η άρση της «απειλής πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, για την υφιστάμενη «απειλή πολέμου» (casus belli) της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, στην περίπτωση που εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων.

   

Το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το οποίο περιέχει το γνωστό «casus belli», «κείται εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις διμερείς μας σχέσεις και υποθηκεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

   

Για την απόφαση της ελληνικής Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασκήσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, υπογράμμισε ότι «αφορά στην άσκηση νομίμου δικαιώματος, συμφώνως με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τόσο το συμβατικό όσο και το εθιμικό», προσθέτοντας ότι «ο συσχετισμός που επιχειρείται από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας είναι τουλάχιστον άστοχος».

   

Ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε τέλος ότι «τα προβλήματα δε θα λυθούν με κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, αλλά με σκληρή προσπάθεια, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτική βούληση και την επένδυση σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης».