Τουρκία:Δώστε τσάμπα Patriot για να πούμε «ναι» στην αντιπυραυλική.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η τουρκική διπλωματία, αργά και σταθερά, φαίνεται ότι κερδίζει αυτά που θέλει από το ΝΑΤΟ, δίνοντας ως αντάλλαγμα την άδεια εγκατάστασης του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε έναν από τους βασικούς όρους της Τουρκίας, που ζητά να βρίσκεται στη διοίκηση του συστήματος. Επίσης το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε να μην υπάρχει καμία αναφορά σε χώρα και να μην αναφέρεται ως απειλή το Ιράν.
Πάντως οι γείτονες μας προσπαθούν να αποκομίσουν και οικονομικά οφέλη. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα «παζαρεύει» την εγκατάσταση του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, στα πλαίσια της αντιπυραυλικής ασπίδας. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σχεδιάζουν την αγορά των Patriot , όμως με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας ζητούν την εγκατάσταση επιπλέον Patriot, για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν και για τις ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι για την Τουρκία, δεν θα υπάρχει η ανάγκη αγοράς αντιαεροπορικού συστήματος. Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους αν η Τουρκία κερδίσει και αυτό το αίτημα ,θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη. «Θα εξοικονομήσουμε πάνω από ένα δις. ευρώ» δηλώνει τούρκος αξιωματούχος στην εφημερίδα Hürriyet.