Α/ΓΕΕΘΑ: Ταξίδι βαρύνουσας σημασίας στις ΗΠΑ

Υπό το φως των θετικών εξελίξεων με τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης πραγματοποιεί ταξίδι βαρύνουσας σημασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Άλλωστε κατά την τριήμερη παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Α/ΓΕΕΘΑ,εκτός των διμερών επαφών με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps, θα συναντηθεί και με Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας. Επιπλέον θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for Strategic and International Studies. 

Ειδικότερα πάντως οι επαφές με τον αρχηγό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει μια επισκόπηση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ευρεία αντζέντα που καταρτίστηκε κατά την επίσκεψη του Ιουλίου του 2017. 

Τότε είχε συζητηθεί εκτενώς  το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής και έγινε μια ανάλυση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα εξετάσθηκαν και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης αυτής.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων τέθηκαν αναλυτικά: 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του είχε επισημάνει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και φυσικά  τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

Ο General Joseph F. Dunford US Marine Corps, από την πλευρά του, είχε τονίσει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας αλλα και το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σημαντικότατο εταίρο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ μάλιστα είχε εκφράσει την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας και για εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.