Α/ΓΕΕΘΑ: Αυτή ήταν η ατζέντα του τετ-α-τετ με τον Χουλουσί Ακάρ στο ΝΑΤΟ

Τετ-α-τετ στο περιθώριο της 178ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee in Chiefs of Defence Session – MC/CS) του ΝΑΤΟ, είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης με τον ομόλογο του, των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση που έχουν σε διάστημα δυο μηνών οι δυο άνδρες και στο πεδίο του συμβολισμού αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο δημοσιοποίησε το σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο. Ένα καρέ το οποίο δεν κολακεύει και ιδιαίτερα τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ, λόγω της έκφρασης του προσώπου του. Αντίθετα πιο χαλαρός και ευδιάθετος φαίνεται να είναι ο Έλληνας «βάτραχος» – αρχηγός. 

Στις επαφές που είχαν σε ελληνικό έδαφος, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Αποστολάκης είχε υπογραμμίσει στον Τούρκο ομόλογό του,  την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες: «Στο δικό μας επίπεδο, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας για να αποφύγεις το ατύχημα.»ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του σε συζήτηση που είχε πρόσφατα με τους στρατιωτικούς συντάκτες. 

Και είχε προσθέσει: «Η θέση μας αυτή τη στιγμή και η βασική μας επιδίωξη είνα να δουμε αν υπάρχουν περιθώρια να πέσει λίγο, να υποχωρήσει έτι περαιτέρω η πίεση. Και στις συζητήσεις αυτές απαιτείται πολύ προσοχή προκειμένου οποιαδήποτε συζήτηση να μην εκληφθεί ως αποδοχή καποιας συμπεριφοράς που υπάρχει» είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον o αρχηγός των Ελληνικών Ενόιπλων Δυνάμεων επισήμαινε ότι δεν μπορεί να παραβλέψει τα σημάδια αποσυμπίεσης της έντασης στο Αιγαίο: «Το Αιγαίο όμως το βλέπετε. Καταγράφετε ποια είναι η κατάσταση τελευταία. Εχει πέσει λίγο η πιέση. Απομένει αρκετός δρόμος φυσικά. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.»

Όμως είχε σημειώσει πάντως με νόημα: «Δεν μπορείς όμως να προσπερνάς τη θετική διακύμανση ούτε βέβαια να εφησυχάζεις με βάση αυτή την αποτύπωση.»

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: http://www.tsk.tr/Faaliyetler/Faaliyet_63