Αιγαίο: Τουρκικές προκλήσεις με νατοϊκό «καμουφλάζ»

Εκτός από την μονταζιέρα της Άγκυρας που πήρε «φωτιά» με το ευφάνταστο «σενάριο» να ανακαλύπτει  υποστολή της Ελληνικής Σημαίας που είχαν υψώσει οι τρεις νεαροί από τους Φούρνους, στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, στο Αιγαίο καταγράφηκαν τουρκικές προκλήσεις με Νατοϊκό «καμουφλάζ».

Συνολικά δέκα μαχητικά, εκ των οποίων δυο οπλισμένα, τα οποία υποτίθεται ότι συμμετείχαν στην τακτική εκπαιδευτική δραστηριότητα της Συμμαχίας με την επωνυμία «Nexus Ace», χρησιμοποιώντας αεροδιάδρομο ανατολικά της Ρόδου προχώρησαν σε πέντε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας. Κατά την αναχαίτισή τους από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής σημειώθηκε και μια εμπλοκή. 

H πτήση» »Νexus Ace» ήταν μια εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ που εκτελείτο όταν υπήρχε το ΝΑΤΟικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης (και τα CAOC) και από εκεί δινόταν η εντολή για την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής πτήσης από τουρκικά μεν αεροσκάφη, αλλά με επίσημο μανδύα του ΝΑΤΟ.  Αμα τη διακοπή του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη, τα γεράκια της Άγκυρας συνηθίζουν να στήνουν τέτοιες πτήσεις – με τα ίδια χαρακτηριστικά (σκέλη) – είναι όμως αμιγώς εθνικές. 

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 16η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 5 (5 x 2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 10

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 5

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : –

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 1

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.