Ακάρ: «Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να κάνουν συγκεκριμένα βήματα για να πάρουμε τα F-16»

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό 79 μαχητικών στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την μη συμπερίληψη της τροπολογίας του Κρις Πάπας στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία, ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Περιμένουμε τώρα συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ ανάλογα με τις θετικές προσεγγίσεις. Πάντα βλέπαμε μια θετική προσέγγιση από τις ΗΠΑ και οι εργασίες προχωράνε γρήγορα».

«Μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό. Ότι μια ισχυρή τουρκική Πολεμική Αεροπορία σημαίνει ένα ισχυρό NATO», δήλωσε ο Ακάρ «πανηγυρίζοντας» με την σειρά του για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν σαν να μην είδαν το κείμενο που συνόδευε την διάταξη για τα τουρκικά μαχητικά, το οποίο ξεκαθάριζε πως οι σύμμαχοι του NATO ««δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Χθες ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ξεκαθάρισε ότι ο NDAA δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία, ενώ επανέλαβε ότι όσο είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας «δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία».

«Το θέμα των F-16 είναι μέρος του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Έχουμε αρκετή δουλειά μέχρι να προμηθευτούμε τα μαχητικά από τους συμμάχους μας, αλλά με κάποιους περιορισμούς. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι αυτοί οι περιορισμοί αίρονται», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Με πληροφορίες από: TRT Haber