Άμεση αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναφέρθηκε στη Θράκη ως έννοια στην οποία περιλαμβάνει ακόμη και τη Θεσσαλονίκη! 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή.
Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής. Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

 
Οι δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το παραλήρημα των τελευταίων ημερών και συμπεριλαμβάνει τη… Θεσσαλονίκη στην έννοια της Θράκης, όπως αυτός την ορίζει!
 
Λίγες μόλις ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, ο Ερντογάν επέλεξε την πόλη Κεσάνη, λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να μιλήσει για τη Θεσσαλονίκη της… Θράκης!
Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του , επιχείρησε να “ανασυστήσει” το μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια και αναφέρθηκε στην ξεχωριστή σημασία που έχει για την Τουρκία η Θράκη, τονίζοντας μάλιστα ότι με τον όρο Θράκη εννοεί και πόλεις όπως η Κομοτηνή, η Θεσσαλονίκη, αλλά και πόλεις που ανήκουν στη Βουλγαρία (!), τα Σκόπια και τη Βοσνία!
 
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, «η Θράκη είναι η ζωντανή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπός μας σ’ αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη με την Ανδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρλαρελί και βέβαια η Κωνσταντινούπολη», είπε.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με εμπρηστικές δηλώσεις και επιχειρεί να εφαρμόσει το σχέδιο (που ποτέ δε έχει εγκαταλείψει) για την ανασύσταση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Θράκης».