Αμπντουλχαμίτ Χαν: Με παράτες και τυμπανοκρουσίες αποπλέει «προς το άγνωστο» το τουρκικό γεωτρύπανο

Σήμερα το μεσημέρι, μετά από μια τελετή παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκινά τον περίπλου του το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Το μόνο γνωστό προς το παρόν, είναι πως το Αμπντουλχαμίτ Χαν θα πάει «κάπου» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον προορισμό του θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη δεν έχει εκδοθεί σχετική NAVTEX.

Οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Κάποιοι θεωρούν ότι το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, σε περιοχή για την οποία έχει εκδώσει – παράνομη – άδεια η «κυβέρνηση» των κατεχόμενων.

Άλλοι θεωρούν πως το Αμπντουλχαμίτ Χαν ενδέχεται να κατευθυνθεί σε εκείνο το τμήμα του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τμήμα της δικής της επικράτειας.

Εκείνο που οι αναλυτές θεωρούν πολύ μικρής πιθανότητας σενάριο, είναι ο Ερντογάν να στείλει το γεωτρύπανο σε «διαφιλονικούμενη» από την Ελλάδα και την Τουρκία περιοχή. Κι αυτό για τους εξής λόγους κυρίως:

Αναλυτές αναφέρουν ακόμη πως ενδεχόμενη αποστολή του Αμπντουλχαμίτ Χαν σε διαφιλονικούμενη περιοχή ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα είναι πολύ μεγαλύτερης τάξης πρόκληση από την αποστολή του Ορούτς Ρέις το 2020, καθώς είναι διαφορετικής τάξης μέγεθος μια «έρευνα» από μία γεώτρηση, που δημιουργεί δυνητικά τετελεσμένο.

Σε κάθε περίπτωση από την ελληνική πλευρά έχει αποσταλεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε πρόσφορο τρόπο πως παρακολουθεί στενά την όποια δραστηριότητα του Αμπντουλχαμίτ Χαν και πως «έχουν γνώσιν οι φύλακες».