Άνετη νίκη Ερντογάν στις προεδρικές δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις

Δύο δημοσκοπήσεις που του δίνουν προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του θα κέρδιζε άνετα στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου

Άνετη νίκη Ερντογάν στις προεδρικές δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα κέρδιζε άνετα στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου από τον πρώτο γύρο, αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που του δίνουν προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας εδώ και μία δεκαετία και πλέον, δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος για την προεδρία.
Αν εκλεγεί στην προεδρία, αναμένεται να ασκήσει τις υπάρχουσες προεδρικές εξουσίες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον νυν πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο ρόλος του οποίου τα τελευταία επτά χρόνια είναι ουσιαστικά εθιμοτυπικός.

Το κυβερνών Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του την ερχόμενη Τρίτη, αλλά ο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε χθες Τετάρτη ότι σχεδόν σίγουρα θα είναι ο Ερντογάν.

Δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Genar προβλέπει ότι ο Ερντογάν θα κέρδιζε το 55,2% της ψήφου, ενώ ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, θα εξασφάλιζε το 35,8%.
Μία δεύτερη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MAK Consultancy δίνει στον Ερντογάν το 56,1% και στον αντίπαλό του το 34,2%, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις δίνουν στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αναμένεται να είναι ο υποψήφιος του μεγαλύτερου φιλο-κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, ποσοστό μικρότερο από 10%.

Ο Ερντογάν θα χρειαστεί τουλάχιστον 50% για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις 10 Αυγούστου και να αποφύγει να πάει σε δεύτερο στον οποίο οι αντίπαλοί του ενδεχομένως να συσπειρώνονταν πίσω από έναν κοινό υποψήφιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για τη μάχη της Προεδρίας

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιγαίο - ATR-72 - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό ATR-72 και δύο UAV έκαναν παραβιάσεις και παραβάσεις σε όλο το Αιγαίο

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026, τουρκικά αεροσκάφη, στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

Γεραπετρίτης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γεραπετρίτης για Τουρκία: «Έχουμε μια δομημένη σχέση που αποδίδει απτά αποτελέσματα»

Την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επαναλαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.