Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν – Ζητά λύση «win-win» στην Ανατολική Μεσόγειο

Ακόμα και από το βήμα του ΟΗΕ δεν διστάζει να προκαλεί ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά «παρελαύνουν» στο Αιγαίο, εκείνος κάνει λόγο για λύση «win-win» στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο διεμήνυσε ότι η Τουρκία «θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων» και δήλωσε «ανοικτός σε συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές (win-win) προτάσεις».

Από την άλλη επέρριψε ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για τη μη επίλυση του Κυπριακού. «Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό δεν επιλύθηκε εξαιτίας της ανένδοτης και άδικης στάσης των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε. Ο ίδιος ανέφερε πως «έχουν κακό σκοπό, όσοι μιλούν για λύση χωρίς εγγυήσεις και χωρίς στρατεύματα».

Ο Ερντογάν επίσης είπε ότι οι «ανισότητες» μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια και των υπολοίπων υπονόμευουν τις παγκόσμιες ισορροπίες. «Η κατοχή πυρηνικής ενέργειες είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους, είτε να επιτραπεί σε όλους», τόνισε.

«Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο, σε ότι αφορά την ανθρωπιστική δράση, καθώς φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων σε παγκόσμια κλίμακα. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων και της πείνας. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 πολιτειών των ΗΠΑ. Το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες, που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύριοι. Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Συρίων από την Τουρκία και την Ευρώπη» είπε κατά την ομιλία του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τρομοκρατία και ζήτησε τη στήριξη του ΟΗΕ:  «Η τρομοκρατική οργάνωση PKK δρα υπό τη συγκάλυψη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Βόρεια Συρία. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί για την ασφάλεια της περιοχής. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες. Η διεθνής κοινότητας χάνει διαρκώς την ικανότητά της να βρίσκει μακρόχρονες και σταθερές λύσεις σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία, η κλιματική αλλαγή. Καλούμε τις χώρες – μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας, προς τη διασφάλιση της ασφάλειας στη Συρία και στην Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθεί η μετανάστευση και οι σφαγές ανθρώπων».

Πηγή: Newsit