100 αντάρτες του PKK, αφήνουν τα όπλα;

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 Σημαντικές εξελίξεις προμηνύονται στο Κουρδικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), έχουν φτάσει σε αρχική συμφωνία για τον αφοπλισμό 100 ανταρτών του PKK, με ταυτόχρονη απομάκρυνση τους από την Τουρκία.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, η ΜΙΤ παράλληλα με τις συνομιλίες με τον Αμντουλάχ Οτζαλάν, βρίσκεται σε διάλογο και με τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ για να βρεθεί τρόπος αφοπλισμού του PKK. Hδη σε περίπτωση που υπάρξει κάποια συμφωνία με τον Οτζαλάν , ο Κούρδος ηγέτης αναμένεται να στείλει μήνυμα προς τους αντάρτες της «παύσης της δράσης» και «της απομάκρυνσης του PKK από την Τουρκία».
 
Στελέχη της ΜΙΤ, συζητούν τις λεπτομέρειες του τρόπου που θα γίνει πραγματικότητα αυτή η εντολή του.

Ήδη έχει επέλθει συμφωνία όπου ως «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις δυο πλευρές , όπου 100 αντάρτες του PKK με το άκουσμα της εντολής του Κούρδου ηγέτη, θα παραδώσουν τα όπλα τους και όντας άοπλοι θα φύγουν την Τουρκία με κατεύθυνση το Βόρειο Ιράκ. Στην πορεία τους θα υπάρχουν παρατηρητές, για να μην υπάρξει κάποια στρατιωτική παρέμβαση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική εκπομπή είχε δηλώσει πως «σε περίπτωση που εγκαταλείψουν τη χώρα μας και όταν το κάνουν αυτό δηλαδή παραδώσουν τα όπλα τους τότε μπορούμε να πετύχουμε κάποια πράγματα» περιγράφοντας τη φόρμουλα απομάκρυνσης των ανταρτών από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμίρτας, μιλώντας στο Κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Νuçe TV τόνισε πως «την επόμενη εβδομάδα ή σε 10 ημέρες πιστεύω θα έχει ξεκαθαρίσει ολη η διαδικασία της επίλυσης του θέματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οτζαλάν:o άνθρωπος που νίκησε την Άγκυρα απο το κελί του.

«Οι Τούρκοι δεν είναι ίσοι με τους Κούρδους»