OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Απάντηση» στην πτήση Καμμένου στα Ίμια η «βόλτα» με F-16 του τούρκου Αρχηγού αεροπορίας

21/02/2015 - 19:47
Share on FacebookShare on Twitter

Του ΛΟΥΚΑ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ως απάντηση στην πτήση του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στα Ιμια στις 30 Ιανουαρίου και στην ρίψη στεφανιού για τους νεκρούς του 1996, εμφανίζουν έμμεσα την πρωτόγνωρη και προκλητική πτήση του Αρχηγού ΓΕΑ της Τουρκίας με F-16 κατά μήκους του κάθετου άξονα του Αιγαίου μέσα στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο την περασμένη Τρίτη, οι αγγλόγλωσσες τουρκικές εφημερίδες Hurriyet Daily News  και Today’s Zaman.

Οι εφημερίδες μόνο τυχαία δεν φαίνεται να κάνουν την σύνδεση με τα Ίμια: Η πτήση του πτέραρχου, γράφει η Hurriyet Daily News  »ήρθε μετά» την πτήση του κ. Καμμένου με στρατιωτικό ελικόπτερο στις »επίδικες», όπως τις χαρακτηρίζει, βραχονησίδες κατά την επέτειο του θανάτου του τριμελούς πληρώματος το 1996, όταν οι δυο χώρες έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου για αυτές.

Μάλιστα αναφέρει ότι η πτήση έγινε στην αρχή της ‘‘αμφιλεγόμενης», όπως τη χαρακτηρίζει, υπουργικής θητείας του.

 Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι  κατά καιρούς γίνονται αερομαχίες  μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται – όπως υποστηρίζει – σε αντιπαράθεση σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου τους στην περιοχή λόγω μακροχρόνιας εδαφική διαφωνίας. Ο αριθμός αυτών των αερομαχιών έχει αυξηθεί  πρόσφατα, μετά από μια σχετική πτώση κατά την διάρκεια των συνομιλιών ανάμεσα στην Τουρκία και Ελλάδα με σκοπό να επιλύσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Κατά την εφημερίδα η Ελλάδα υποστηρίζει μονομερώς 10 ναυτικά μίλια (19 χλμ) για τον  εναέριο χώρο, σε αντίθεση με τα έξι μίλια των χωρικών υδάτων που δέχονται  η Τουρκία και άλλες χώρες ΝΑΤΟ. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει, η Αθήνα θεωρεί ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πτήση στον εναέριο χώρο μεταξύ 6 με 10 μίλια στο Αιγαίο είναι παραβίαση.»Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση δεν έχουν ακόμη αποδώσει ικανοποιητικό αποτέλεσμα»΄συμπληρώνει η Today’s Zaman για τις αμοιβαίες αμφισβητήσεις που έχουν οι δυο χώρες σε κυριαρχικά δικαιώματα και αναφέρθηκε στα Ιμια, πιο έμμεσα-ειδησεογραφικά.

Είναι φανερό ότι η σύνδεση με την πτήση Καμμένου προέρχεται από συγκεκριμένη διαρροή είτε από την κυβέρνηση ή κύκλους της είτε από τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες άλλωστε είχαν »στήσει» και επικοινωνιακά την όλη επιχείρηση με ανακοίνωση , βίντεο κλπ Για τους σχεδιαστές της προβοκάτσιας ο στόχος είναι φανερός , η απειλή, και ο εκφοβισμός μέσα από ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με έναν άκρως συμβολικό τρόπο. Και μάλιστα με »πρόσχημα» που δεν στέκει.

Κατά τα άλλα οι δυο εφημερίδες αναφέρονται στα ήδη γνωστά από την ανακοίνωση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας: Ότι δηλαδή  ο Πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ, ηγούμενος 8 αεροσκαφών που έκαναν »εκπαιδευτική» πτήση πέταξε σε χαμηλό ύψος σε »διεθνή» ύδατα κοντά στα νησιά της Λέσβου, Χίου, Ψαρών, Ικαρίας, Κω και Ρόδου »μέσα στα όρια των 6 ναυτικών μιλίων». Βεβαίως , όπως ήδη έχουμε γράψει τα όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι δεν έχουν καμμιά νομική βάση καθώς οι διεθνείς συμβάσεις και οι νόμοι άλλα λένε. Όσον αφορά την ίδια την προκλητική πτήση – κατά την οποία έγιναν 15 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου- έγινε σε μεγάλα τμήματα μεταξύ 6-10 ν. μιλίων και σε μια περίπτωση και κάτω των 6, στα 5,5 ν.μίλια.Τα τουρκικά αεροσκάφη , δυο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα – αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν κατά την πάγια τακτική, ανακοίνωσε αυθημερόν το ΓΕΕΘΑ.

Να σημειωθεί ότι πρώτη εφημερίδα έχει τίτλο: «Turkish Air Force commander in fly-past near Aegean islands» και η δεύτερη  «Turkish Air Forces commander leads training mission over Aegean».

Διαβάστε ακόμη:

«Τράβηξε» και βίντεο την πτήση-πρόκληση στο Αιγαίο ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας!


Παραβίαση στο Αιγαίο από τον ίδιο τον Τούρκο Αρχηγό Αεροπορίας!

Tags: ΑΙΓΑΙΟΙΜΙΑΚΑΜΜΕΝΟΣΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

Related Posts

Akinci - τουρκολιβυκό
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό μήνυμα από Λιβύη: Ένα UAV τύπου Akinci πέταξε στα όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου [pic]

28/04/2026 - 21:19
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τρία τουρκικά UAV πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης – Έκαναν 4 παραβάσεις

24/04/2026 - 18:10
Ελλάδα - Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές απαντούν στην Τουρκία: Δεν περιμένουμε την έγκρισή της για τις συμμαχίες ή τις κινήσεις μας

23/04/2026 - 15:46

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης χαράσσουν τη στρατηγική του πολέμου – Αποδυναμωμένος ο ρόλος του Χαμενεΐ

Λίβανος: Ένας στρατιώτης και ο αδερφός του σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

Ισραήλ: Το Υπουργείο Άμυνας ζητά από την αμυντική βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή όπλων

Στην Αίγυπτο ο Αρχηγός ΓΕΑ: Επισκέψεις σε εγκαταστάσεις και μονάδες της αιγυπτιακής ΠΑ [pics]

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε άλλα δύο ουκρανικά χωριά – Η Ουκρανία λέει πως έπληξε δεξαμενόπλοιο με USV

Ιράν: 21 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, λέει ο ΟΗΕ

Ρωσία: «Φτωχή» η φετινή στρατιωτική παρέλαση για την «Ημέρα Νίκης» – Ανησυχία για ουκρανικά πλήγματα

Hellfire Longbow: Οι ΗΠΑ θέλουν τους περίφημους πυραύλους σε ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων για αντι-drone προστασία

Top News

Η Βιολάντα αντιμέτωπη με απλήρωτους εργαζόμενους και «εξαντλημένο ταμείο» - Ποια βιομηχανία παράγει για λογαριασμό της

Ρίτα Γουίλσον: Τα δύο πράγματα που ζήτησε από τον Τομ Χανκς μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο του μαστού

Φορολοταρία Μαρτίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Ο Τραμπ έβαλε το χέρι του στα οπίσθια της Μελάνια μπροστά στον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα – Το άγγιγμα που σχολιάστηκε

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert