Απόσυρση τουρκικής NOTAM – Όταν η διπλωματία είναι πιο αποτελεσματική από τα όπλα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Η Τουρκία με νεότερη ανακοίνωσή της με αριθμό Α904/15, απέσυρε ολόκληρη τη ΝΟΤΑΜ, και δεν περιορίστηκε μόνο να εξαιρέσει την Λήμνο, όπως προέβλεπε η πρώτη διορθωτική ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πολιτική εξέλιξη διότι:

Η τουρκική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τον αρχικό σχεδιασμό της να καταστήσει μεγάλο μέρος του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και μάλιστα με πραγματικά πυρά, για διάστημα 10 μηνών.
Ουσιαστικά, η ΤΟΥΡΚΙΑ με την ΝΟΤΑΜ της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, έβαζε διαχωριστικό μεταξύ νότιου και βόρειου Αιγαίου, Δημιουργούσε ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα, στην αεράμυνα της χώρας μας, αλλά και στην ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών.

Η αναμενόμενη αντίδραση της Ελλάδας θα ήταν να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία της στο Αιγαίο, εξέλιξη, που θα κλιμάκωνε ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όμως, η έντονη διπλωματική αντίδραση της Αθήνας, κυρίως παρασκηνιακή και τα διαβήματα που απείλησε ότι θα στείλει όχι μόνο στην Άγκυρα , αλλά και στο NATO, στον ΟΗΕ , στην Ε.Ε. και ICAO, αποδείχτηκε αποτελεσματική.

Και σε κάθε περίπτωση , Η τελευταία εξέλιξη, δηλαδή η απόσυρση ολόκληρης της ΝΟΤΑΜ από την ΤΟΥΡΚΙΑ , είναι σαφώς θετική διότι, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ΣΕ διμερές επίπεδο, που είναι αναγκαίο και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, αλλά και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που παραμένει ζητούμενο στη σημερινή διεθνοπολιτική συγκυρία, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν, η τυφλή βία και οι αιματηρές στρατιωτικές συγκρούσεις. Ξεχωριστό – διακριτό ρόλο στην εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης και στην άτακτη υποχωρήσει της Άγκυρας, είχε η αμερικανική διπλωματία, για προφανείς γεωστρατηγικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί έκανε πίσω η Τουρκία στο Αιγαίο; Οι φήμες και η μία αλήθεια