Αρθρογράφος της Daily Sabah «προειδοποιεί» με νέο Αττίλα!

«Νουθεσίες» στην Ελλάδα και «κρυφές απειλές» από την Τουρκία περιλαμβάνει το άρθρο του Yahya Bostan στην Daily Sabah.

Αφού περιγράφει το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ, ο αρθρογράφος κρίνει σκόπιμο να απευθυνθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Πριν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν σοφό να προσέξει τις ακόλουθες προειδοποιήσεις», γράφει ο Bostan.

Ποιές είναι οι προειδοποιήσεις αυτές; «Πρώτον, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχουν βαθιές ρίζες… Το να χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο σαν την την Τουρκία δεν είναι βιώσιμη προοπτική για την Ουάσιγκτον. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει να αναμοχλεύει στις τρέχουσες αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ. Αλλιώς θα μπορούσε να χάσει το δρόμο της», λέει ο Bostan.

«Αν θυμώσει η Άγκυρα…»

«Δεύτερον, ακόμη κι αν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ επιδεινωθούν μόνιμα, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν επιχειρήσει να καθορίσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα βασιζόμενη σε κάποιον τρίτο. Η Τουρκία δεν θα χάσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ασχέτως των αντιπάλων της. Το 1974 η Άγκυρα ανέπτυξε τα στρατεύματά της στην Κύπρο, παρά την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζόνσον το 1964, διακινδυνεύοντας ένα αμερικανικό εμπάργκο. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας του, βασιζόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με μακρινά Έθνη. Αν μη τι άλλο θα θυμώσει την Άγκυρα και θα πληρώσει το τίμημα«, συνεχίζει ο Bostan.

«Τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει στο μυαλό του πως τα λάθη των προκατόχων του κόστισαν στην Αθήνα την μισή Κύπρο. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να προσπαθεί να παραγκωνίσει την Τουρκία, θα καταστρέψει κάθε ελπίδα επανένωσης του νησιού. Συμπερασματικά: Η καλύτερη πορεία που μπορεί να χαράξει η Ελλάδα, είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της με την Τουρκία στη βάση του συμβιβασμού, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, σε αντίθεση με τις απειλές τρίτων. Η Γεωγραφία είναι το πεπρωμένο. Κάποια μέρα, όταν όλα τα τρίτα μέρη εγκαταλείψουν την περιοχή, Τουρκία και Ελλάδα θα καταλήξουν μόνοι τους», καταλήγει ο αρθρογράφος της Daily Sabah.