Αρχαιολογικά ευρήματα στον Εύξεινο Πόντο

Aρχαιολογικά ευρήματα – μεταξύ των οποίων και μια πέτρα με χαραγμένο σταυρό –  βρέθηκαν σε λίθινο κιβώτιο που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις ανασκαφές στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (σ.σ. στα τουρκικάBalatlar  Kilisesi) στην Σινώπη της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο, Τα ευρήματα προβάλλονται από την τουρκική τηλεόραση αβασάνιστα ως …ανήκοντα πιθανώς στον Χριστό. Ο ενθουσιασμός που καλλιεργείται  έχει προφανώς τουριστικά – εμπορικά κίνητρα  παρόλο που την σχετική εικασία την διατυπώνει και μια Τουρκάλα αρχαιολόγος.- η επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγήτρια κ. Gülgün Köroğlu,

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις της η κ. Gülgün Köroğlu,είπε ότι φέτος είναι η 4η χρονιά των ανασκαφών, πως μέχρι σήμερα βρήκαν συνολικά γύρω στους χίλιους σκελετούς ,ενώ  »σηκώνει» επιστημονικά το θέμα:

«Στις ανασκαφές είδαμε πάρα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε. Μέσα σε ένα λίθινο κιβώτιο στο χώρο των ανασκαφών βρήκαμε ένα ιερό αντικείμενο, ένα κομμάτι με χαραγμένο σταυρό το οποίο πιστεύουμε ότι ανήκει στον Χριστό. Αυτό τα λίθινο κιβώτιο είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας. Είναι το σημαντικότερο εύρημα που βγήκε μέχρι σήμερα», είπε η  καθηγήτρια. 

Ο νομάρχης της Σινώπης, κ. Selim Köşger, που …εξέτασε τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν είπε τα εξής από την πλευρά του:

«Οι ανασκαφές είναι σημαντικές για την ιστορία της Σινώπης. Ήταν ρωμαϊκά λουτρά πριν γίνει ναός. Ανακαλύφθηκε ένα σημαντικό κτίριο που δείχνει ότι η πόλη ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό αστικό κέντρο κατά την περίοδο των 6.500 ετών της ιστορίας του που γνωρίζουμε. Φαίνεται ότι η Σινώπη ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές θα ρίξουν περισσότερο φως στην ιστορίακαι θα κάνουν σημαντική συμβολή της πόλης.»