Αθήνα: Τριπλό κυβερνητικό σήμα προς την Άγκυρα ότι ανεβάζει τους τόνους

Τριπλό σήμα προς την Άγκυρα ότι ανεβάζει τους τόνους εξέπεμψε η Αθήνα σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες. Προμετωπίδα της σαφώς αναβαθμισμένης, σε ένταση, ρητορικής αποτέλεσε η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο από το οποίο ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν…Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε σπιθαμή γης».

Λίγες ώρες πριν το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τη γείτονα είχε προηγηθεί η ραδιοφωνική συνέντευξη του υπουργού, Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτη Κουβέλη στην οποία η αποστροφή του για το προσφατο περιστατικο στη Ρω προκάλεσε αίσθηση: “Είχαμε το περιστατικό της Ρω, όπου, πράγματι, με μια εξαιρετική κίνηση του εκεί φυλακίου μας εξεδιώχθη το συγκεκριμένο ελικόπτερο που έκανε νυχτερινή υπέρπτηση πάνω από το νησί της Ρω”.

Η συγκεκριμενη διατύπωση ήταν διαφορετική από την επίσημη εκδοχή που είχε δοθεί κατά τα πρώτα εικοσιτετράωρα ωστόσο όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η δήλωση του ΑΝΥΕΘΑ δεν έγινε τυχαία και μάλιστα ήταν σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Υποδήλωνε δε, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, την αναπροσαρμογή της Ελληνικής τακτικής.

Στην ίδια σειρά στοιχίζονται και οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου,κατα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Με ευδιακριτά αυστηρό ύφος ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στην τοποθέτηση Γιλντιρίμ για την υπόθεση στη νησίδα Ανθρωποφάγος: η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.